HYPOTHEEK - 15.03.2016

Hypotheek oversluiten, heeft dat wel zin?

Er zijn verschillende redenen om uw hypotheek over te sluiten. Doel ervan is om de hypotheek (beter) bij uw persoonlijke situatie te laten aansluiten. En bijkomend om uw lasten te verlagen. Valt er überhaupt iets te besparen in 2016?

Wat is ‘oversluiten’ ook alweer? Kort gezegd: u lost uw oude hypotheek af en neemt een nieuwe. Dat kan niet zomaar en het levert ook niet altijd een besparing op. Een hypotheekadviseur weet doorgaans wel onder welke voorwaarden u mag oversluiten. U kunt wel zelf wat voorwerk doen. Wij leggen u uit hoe. Lees verder ...

Waarom zou u oversluiten?

Verandering situatie. De belangrijkste reden is een verandering in uw persoonlijke situatie, zoals arbeidsongeschikt worden, trouwen of scheiden. Ook als u met pensioen bent of gaat, kan dat aanleiding zijn om uw hypotheek over te sluiten.

Andere reden is kostenbesparing. Het gaat dan om lagere maandlasten en/of een lagere rente. Als u een vaste rente heeft afgesproken, uw rentevastperiode is redelijk lang én deze loopt nog een tijdje, terwijl de huidige rente lager is, dan kunt u door over te sluiten toch direct al van een lagere rente profiteren.

Boeterente. U betaalt dan wel een boeterente. Die is gelijk aan de rente die u zou hebben betaald, als uw hypotheek gewoon zou doorlopen.

Op http://tipsenadvies-horeca.nl/download vindt u een rekentool ‘Boeterente en rentemiddeling’ waarmee u gemakkelijk uitrekent hoeveel de boeterente bedraagt (HR 20.02.07).

Waarom boeterente? Uw bank heeft uw hypotheek namelijk ‘gefund’ door zelf geld te lenen voor uw rentevastperiode. De rente die uw bank daarvoor betaalt, moet deze gewoon blijven betalen als u een nieuwe lening afsluit. En die rente verhaalt uw bank dus op u.

Welke voorwaarden gelden er?

Waarde huis/pand. De belangrijkste voorwaarde is dat de waarde van uw huis of pand hoger is dan de hoogte van uw hypotheek. Als uw huis ‘onder water’ zou staan, dan is de kans dat uw eigen of een andere bank u een hypotheek wil verstrekken nul.

Hypotheekvorm. Daarnaast spelen uw hypotheekvorm (géén spaarhypotheek), uw inkomen (gestegen, gelijk, gedaald) en al dan niet een Nationale Hypotheek Garantie een belangrijke rol.

Hoe schat u uw voordeel in?

De besparing die uw nieuwe hypotheek oplevert, moet dan groter zijn dan de boeterente en de overige oversluitkosten die u maakt. Die laatste bestaan uit de advies- en taxatiekosten en de notariskosten voor het royeren van uw oude en het vestigen van uw nieuwe hypotheek.

Indicatie. Bedenk wel dat dit slechts een indicatie van uw nettovoordeel per maand oplevert. Uw hypotheekadviseur kan uw exacte besparing berekenen. Daarvoor heeft hij uw jaarcijfers van de laatste drie jaar nodig.

Was kost advies? Heeft u een goede reden, voldoet u aan de voorwaarden en kunt u voordeel behalen door uw hypotheek over te sluiten? Zoek dan pas een hypotheekadviseur op. Als u dat meer vertrouwen biedt, kies dan voor een onafhankelijk adviseur. Hij kan over alle hypotheken adviseren.

Bedenk wel dat zo’n advies u altijd geld kost, ook als een adviseur in dienst van een bank u (niet kosteloos) adviseert. Houd rekening met € 1.000,- tot € 3.000,-.

Heeft u een goede reden (persoonlijke of financiële motieven), voldoet u aan de voorwaarden en kunt u voordeel behalen door uw hypotheek over te sluiten? Als uw eigen berekening (schatting) laat zien dat oversluiten een voordeel oplevert, laat u dan pas adviseren door een (erkend) hypotheekadviseur.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01