Help, ik heb teveel lijfrentepremie gestort, wat nu?
Niet genoeg aan AOW? Wie aan AOW niet voldoende heeft, zal moeten sparen voor zijn oude dag. Dat geldt al helemaal voor zelfstandigen, want die vallen niet onder een pensioenregeling zoals de meeste werknemers. Een lijfrente is één van de mogelijkheden. Daarbij stort u regelmatig bedragen bij een bank of verzekeraar, die u in ruil een uitkering verstrekken op het moment dat u met pensioen wenst te gaan. Groot voordeel: de premie is in beginsel aftrekbaar!
Omvang premieaftrek
Gemaximeerd. De fiscale aftrekbaarheid van de premie is in omvang gemaximeerd. Hoeveel u mag aftrekken, hangt af van een aantal factoren, zoals:
- uw winst vóór toepassing ondernemersaftrek;
- de AOW-franchise;
- eventuele pensioenaangroei in het jaar;
- een dotatie aan de oudedagsreserve (FOR).
Rekentool. Om het u makkelijk te maken vindt u op de site van de Belastingdienst ( http://www.belastingdienst.nl ) een handige rekentool (zoekterm ‘Rekenhulp lijfrente’). Hiermee kunt u berekenen hoeveel premie u dit jaar mag aftrekken. Tip. Heeft u in de afgelopen zeven jaar minder premie afgetrokken dan max. mogelijk was, dan kunt u dit ook nog inhalen door de zgn. reserveringsruimte te benutten.
Grondslag premie: vorig jaar (2015)
Omdat uw winst en andere bepalende factoren over 2016 nog niet bekend zijn, moet u bij het berekenen van de premiegrondslag uitgaan van het voorgaande jaar. Zo weet u hoeveel fiscaal aftrekbare premie u in een jaar kunt storten.
Teveel gestort, vervelende gevolgen
In de praktijk schijnt het toch nogal eens voor te komen dat per abuis méér premie wordt gestort dan fiscaal aftrekbaar is. Niet verwonderlijk, want de regels wijzigen nogal eens. Dit heeft vervelende gevolgen, want de uitkering is in beginsel wel belast, ook al heeft u de premies niet afgetrokken. Let op. Laat u het teveel gestorte weer terugstorten, dan bent u helemaal de klos. Het bedrag is om te beginnen belast, terwijl u daar bovenop nog 20% extra belasting betaalt aan zgn. revisierente.
Tegemoetkoming. Gelukkig is er een tegemoetkoming in de vorm van een correctie binnen drie maanden. Hiervoor heeft u geen toestemming van de inspecteur nodig. Na deze periode kan corrigeren nog steeds, maar moet u de inspecteur duidelijk kunnen maken dat er sprake is van een fout.
Extra tegemoetkoming. Er is in 2015 een extra tegemoetkoming gelanceerd voor correcties na drie maanden (Besluit van 03.06.2015. BLKB 2015/463M) . U kunt een ‘Verklaring geruisloze terugstorting’ aanvragen bij uw inspecteur als u per abuis meer premie heeft gestort dan fiscaal aftrekbaar was. Hiermee kan uw bank of verzekeraar de premie terugstorten zonder fiscale gevolgen. Het totale bedrag dat niet aftrekbaar is, moet worden teruggestort.
Betalingsmoment. Verder moet het gaan om betalingen die zijn gedaan tot 31 december 2016 en betrekking hebben op de periode 2011 t/m 2016. Uw verzoek moet uiterlijk op 31 december 2017 door de inspecteur zijn ontvangen. Tenslotte betekent uw verzoek dat u ermee instemt dat de bedragen met terugwerkende kracht in box 3 vallen en u hier alsnog 1,2% belasting over betaalt.