FOSFAATRECHTEN - 18.03.2016

Fosfaatrechten, BEX nog belangrijker!

Vanaf 1 januari 2017 krijgen alle melkveehouders te maken met fosfaatrechten. Dat is het plan van staatssecretaris Van Dam. Uit zijn brief aan de Tweede Kamer blijkt dat goede BEX-resultaten nog belangrijker worden. Wat betekent dit voor u?

Toekenning van rechten

Peildatum aantal dieren. Elke melkveehouder krijgt fosfaatrechten. Het aantal rechten dat u krijgt, wordt gebaseerd op het aantal dieren (code 100, 101 en 102) wat u hield op 2 juli 2015 (is de peildatum). Bij de toekenning wordt uw aantal dieren op 2 juli 2015 vermenigvuldigd met de forfaitaire fosfaatproductienormen.

Gemiddelde melkproductie. Het fosfaatforfait van uw melkkoeien wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde melkproductie. Deze productie wordt normaal gesproken per kalenderjaar berekend. De gemiddelde melkproductie van 2015 zal daar zeer waarschijnlijk leidend voor zijn.

Vanaf 2018 generieke korting

Fosfaatrechten gekort. Vanaf 2018 moet u er rekening mee houden dat het aantal fosfaatrechten gekort wordt met zo’n 4 tot 8%.

Deze korting is nodig om de totale toegekende fosfaatproductie in Nederland in overeenstemming te brengen met de maximale hoeveelheid die Nederland mag produceren. Daar is het tenslotte allemaal om begonnen.

Extra rechten voor extensieve bedrijven. Melkveebedrijven die op 15 mei 2015 meer fosfaatplaatsingsruimte op hun bedrijf hadden dan hun fosfaatproductie bedroeg (o.b.v. 2 juli 2015), krijgen naar verwachting (een deel van) de eerder genoemde korting per 2018 gecompenseerd.

Natuurterrein. Of de fosfaatplaatsingsruimte op natuurterreinen ook mee zal tellen in deze berekening, is nog onzeker. De diverse regelingen die onderdeel uitmaken van de Meststoffenwet gaan hier verschillend mee om.

Uitgedrukt in kilogrammenfosfaat. De fosfaatrechten worden uitgedrukt in kilogrammen fosfaat en niet in een absoluut aantal te houden dieren.

BEX nog belangrijker

Fosfaatproductie. Vrijwel zeker mag er straks ook gebruiktgemaakt worden van de fosfaatproductie zoals die met BEX bepaald wordt. Met een BEX-voordeel kan de generieke korting (gedeeltelijk) worden gecompenseerd.

Fosfaatefficiëntie. De fosfaatrechten worden o.b.v. forfaitaire normen vastgesteld. U kunt met fosfaatrechten toch meer melk produceren als u de fosfaatefficiëntie verbetert.

Naast voerefficiëntie (BEX) kan ook bijvoorbeeld het verhogen van de melkproductie en het verlagen van het aantal stuks jongvee per melkkoe hieraan bijdragen.

Kringloopwijzer. De kans dat de BEX-productie straks alleen bepaald mag worden via de KringloopWijzer is groot, maar nog niet zeker. De staatssecretaris wil daarover afspraken maken met het bedrijfsleven.

Met name de juistheid en volledigheid (borging) van de BEX-resultaten uit de KringloopWijzer zijn een belangrijk punt in de onderhandeling.

Controle. Tot slot wil de staatssecretaris afspraken maken over hoe de gegevens gecontroleerd kunnen worden, bijvoorbeeld door de NVWA. Deze en andere maatregelingen zijn nodig om ‘in Brussel’ de derogatie met dit eventuele BEX-voordeel veilig te stellen.

Met BEX kunt u straks aantonen dat u meer dieren binnen hetzelfde aantal fosfaatrechten kunt houden. Heeft u nog geen ervaring met BEX? Doe daar dan zo snel mogelijk ervaring mee op. U weet dan straks beter ‘hoever uw polsstok reikt’.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01