Een doorstart met een failliete horecazaak van een ander?
Wet werk en zekerheid. In de Wet werk en zekerheid is opgenomen dat bij faillissement geen ‘transitievergoeding’ (duur woord voor ontslagvergoeding) is verschuldigd. Maar geldt dit ook bij een doorstart na faillissement voor u als nieuwe baas?
Wat is het oordeel van de rechter?
De kantonrechter oordeelde recentelijk, 18.01.2016 (RBGEL:2016:190) , dat een doorstartende werkgever er rekening mee moet houden dat als hij werknemers overneemt uit een failliete boedel, ook alle dienstjaren van vóór het faillissement mee overgaan.
Toch niet gered. Hier ging het om een collega die een deel van een failliete horecaonderneming had overgenomen. Uw collega had 23 van de 51 werknemers in dienst genomen. Zij kregen een arbeidsovereenkomst van drie maanden, die vervolgens werd verlengd met één jaar. De werkgever bleek echter niet in staat om het horecabedrijf voldoende rendabel te maken. Dit was de reden dat de werkgever de arbeidsovereenkomsten niet wenste te verlengen.
Toch bepaalde tijd? De werkgever was in de veronderstelling dat er sprake was van arbeidsovereenkomsten van bepaalde tijd. Hij stelde zich daarbij op het standpunt dat er geen transitievergoeding hoefde te worden betaald omdat de arbeidsovereenkomsten niet langer dan twee jaar hadden geduurd. Bovendien betoogde de werkgever dat volgens de wettelijke regels geen transitievergoeding verschuldigd is bij een faillissement.
Opvolgend werkgeverschap
De werknemers beriepen zich in deze zaak op het opvolgend werkgeverschap. Met de invoering van de Wet werk en zekerheid is bepaald dat er sprake is van opvolgend werkgeverschap als een werknemer op initiatief van de werkgever overgaat naar de nieuwe werkgever om dezelfde (doorgestarte) werkzaamheden te gaan verrichten.
Dus ontslagvergoeding? De werknemers stelden zich op het standpunt dat een failliete werkgever inderdaad geen transitievergoeding hoefde te betalen, maar dat de dienstjaren die vóór faillissement zijn opgebouwd, wel meegaan naar de nieuwe werkgever in geval van een doorstart. Zij stelden daarom dat de nieuwe werkgever nu hij hen wenste te ontslaan een transitievergoeding moet betalen.
Dubbel pech, want ...
De werknemers kregen gelijk. De kantonrechter oordeelde dat de nieuwe regels over de transitievergoeding onmiddellijke werking hebben. Verder oordeelde hij dat de dienstjaren van vóór 1 juli 2015 meetellen in het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding. De kantonrechter deelt niet de mening van de werkgever dat er geen transitievergoeding verschuldigd is nu er sprake is geweest van een faillissement. Deze wetsregel heeft naar het oordeel van de kantonrechter niet de bedoeling om een ‘knip’ aan te brengen in het opvolgend werkgeverschap van vóór en ná het faillissement.
Dus? Het arbeidsverleden van vóór het faillissement telt mee bij het bepalen van de transitievergoeding. Echter, u bent wettelijk niet verplicht de ‘oude werknemers’ over te nemen. Onderzoek wel het arbeidsverleden en wat dit u aan transitievergoeding kan kosten, vóórdat u hen overneemt.