Als algemene voorwaarden met elkaar strijden
Aanbod en aanvaarding
Hoofdregel. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Dit geldt ook voor de toepasselijkheid van algemene voorwaarden. Deze zijn pas van toepassing als blijkt dat uw contractpartij ze aanvaard heeft. Als u in uw offerte vermeldt dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn en uw afnemer accepteert de offerte, dan zijn uw algemene voorwaarden dus van toepassing. Tip. Stuur de algemene voorwaarden altijd mee als u ernaar verwijst, zeker vóór het aangaan van de overeenkomst en ook als u al langer zakendoet met uw afnemer.
Niet allebei ...
‘Battle of forms’. Stel nou dat u in uw offerte aangeeft dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn en uw afnemer u vervolgens bericht dat uw offerte akkoord is, maar daarbij verwijst naar zijn eigen algemene voorwaarden. Wat geldt dan?
Volgens de wet ... De wet biedt een oplossing voor deze ‘battle of forms’. Als uw aanbod en de aanvaarding door uw afnemer naar verschillende algemene voorwaarden verwijzen, dan heeft de verwijzing door uw afnemer geen effect. Uw afnemer zal méér moeten doen om de toepasselijkheid van uw algemene voorwaarden af te wijzen. Hij zal namelijk expliciet moeten aangeven dat hij uw algemene voorwaarden niet accepteert.
Afwijzing. Als uw afnemer duidelijk aangeeft dat hij uw algemene voorwaarden niet accepteert, verwerpt hij daarmee uw aanbod en wordt de afwijzing gezien als een nieuw aanbod. Het is dan vervolgens aan u om dit aanbod wel of niet te accepteren.
Meerder sets algemene voorwaarden?
Twee sets: alternatieve verwijzing. Stel nou dat u verschillende sets algemene voorwaarden gebruikt. Hoe zit het dan als u bewust of onbewust verwijst naar beide sets algemene voorwaarden, zonder dat u toelicht wanneer welke set van toepassing zal zijn, bijvoorbeeld door de vermelding: “algemene voorwaarden X of algemene voorwaarden Y zijn van toepassing”.
Geen verwijzing = niks geldig. Het is vaste rechtspraak dat dan geen van beide sets geldt. De onzekerheid over de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden komt dan op uw bordje terecht en u kunt dat niet meer rechtzetten door later alsnog een keuze te maken voor een bepaalde set algemene voorwaarden. Tip. Als u verwijst naar meerdere sets algemene voorwaarden, geef dan duidelijk aan wanneer welke set van toepassing is.
Twee sets: cumulatieve verwijzing. Wat nu als onderaan uw briefpapier standaard een verwijzing naar uw algemene voorwaarden staat en in de overeenkomst zelf, die is afgedrukt op uw briefpapier, een ander set algemene voorwaarden wordt vermeld?
Niet tegenstrijdig? Als deze sets geen tegenstrijdigheden bevatten, kunnen ze naast elkaar van toepassing zijn. Bij tegenstrijdigheden zal aan de hand van uitleg moeten worden bepaald welke van de strijdige artikelen geldt. Daarbij is onder meer van belang de manier waarop naar de algemene voorwaarden is verwezen. De vermelding onderaan het briefpapier is een standaard verwijzing, terwijl de vermelding in de overeenkomst specifiek is opgenomen voor deze overeenkomst.