BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 15.03.2016

Aftrek zonnebril door fiscale bril gezien ...

Een fatsoenlijke bril of zonnebril kost een paar centen. Het zou mooi zijn als de fiscus daaraan meebetaalt. Is dat ook zo, als de bril of zonnebril vanwege het werk wordt aangeschaft? We gingen voor u op onderzoek uit ...

U ziet het goed. Een bril is voor veel mensen noodzakelijk om goed te kunnen functioneren. Dat geldt net zo goed voor een zonnebril, al dan niet op sterkte, zeker als u uw werkzaamheden in de buitenlucht vervult. De vraag komt dan ook op of de fiscus meebetaalt aan een bril of zonnebril en of u een en ander belastingvrij aan uw werknemers kunt vergoeden. Wat zijn de mogelijkheden?

Ondernemer zelf: geen aftrek, maar ...

De bril of zonnebril die u als ondernemer voor uzelf aanschaft, is niet aftrekbaar van de winst. Dat geldt zelfs als u deze aanschaft omdat u zonder dit middel uw beroep niet zou kunnen uitoefenen. Dit is fiscaal niet van belang, zo blijkt uit oude rechtspraak, Hof Den Haag, 13.11.1997 (nr. 96/2358) . De uitgaven hebben een té persoonlijk karakter, aldus het Hof, in een zaak van een beroepsvlieger die een trifocale bril had aangeschaft.

Werknemer wel belastingvrij? Werknemers kunnen de kosten voor een bril of zonnebril evenmin aftrekken. Echter, als werkgever kunt u alleen in bepaalde gevallen wél een bril of zonnebril belastingvrij vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.

Arbobril. Voorwaarde is dat de bril of zonnebril samenhangt met uw verplichtingen op grond van de Arbowet. Verder moet de werknemer de bril of zonnebril gebruiken en mag u er geen eigen bijdrage voor vragen. Alleen onder deze omstandigheden is de bril of zonnebril belastingvrij. Denk aan een veiligheidsbril met geslepen glazen voor een laborant, koerier, chauffeur, e.d. In alle andere gevallen is een gegeven bril of zonnebril belast.

Werknemer in werkkostenregeling? U kunt een bril of zonnebril desgewenst wel onderbrengen in de werkkostenregeling. Dan betaalt de werknemer er geen belasting over. Blijven de kosten van de zonnebril binnen de vrije ruimte van 1,2% (2016) van de loonsom, dan is dit belastingvrij. Daarboven betaalt u 80% eindheffing.

En aftrek als zorgkosten? Een bril, zonnebril, contactlenzen of de kosten van ooglaseren zijn sinds een aantal jaren ook niet meer aftrekbaar als zorgkosten. Hiervoor gold destijds het argument dat een bril of zonnebril een dermate normaal gebruiksmiddel is, dat niet meer gesproken kon worden van ‘hulpmiddel speciaal voor zieken’.

Dat is toch rechtsongelijkheid?

Niet eerlijk. Werpt dit bij u ook meteen de vraag op of er wellicht sprake is van rechtsongelijkheid? De zelfstandige chauffeur of koerier dient immers de kosten van een zonnebril privé voor zijn rekening te nemen, terwijl de chauffeur of koerier die als werknemer (of als DGA voor een BV) werkt, de kosten onbelast vergoed kan krijgen.

Wel eerlijk advies. De rechter heeft zich over deze specifieke materie nog niet uitgesproken, want de eerdergenoemde uitspraak met betrekking tot de beroepsvlieger én aanverwante uitspraken hadden betrekking op werknemers, toen deze kosten destijds voor hen nog aftrekbaar waren.

Een beroep op het gelijkheidsbeginsel is dan ook niet bij voorbaat kansloos en bij een dure bril of zonnebril het proberen waard. Maar er dient zich hier ook wel de volgende wijsheid aan: ‘Die pleit om een koe, geeft er één toe’ ...

De kosten van een bril of zonnebril zijn in beginsel niet aftrekbaar van de winst. Dat kan anders zijn als er voor werknemers (of voor de DGA van een BV) sprake is van een vergoeding volgens de Arbowet. U kunt proberen bij hoge kosten van de werkbril een deel in aftrek te brengen met het oog op het gelijkheidsbeginsel.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01