Winstverdeling herzien vanaf 2016?
Onroerende zaken. Zitten er onroerende zaken, zoals vastgoed, in uw Vof of maatschap? Dan kan aanpassing van de winstverdeling leiden tot verschuldigdheid van overdrachtsbelasting. Stel, u wilt vanaf 2016 de winstverdeling aanpassen van 50-50 naar 70-30. Hoe zit dat?
Overdrachtsbelasting. U bent niet alleen overdrachtsbelasting (2% voor woningen en 6% voor alle andere onroerende zaken) verschuldigd op het moment dat u een onroerende zaak koopt, maar ook op het moment dat u rechten (zgn. economisch eigendom) krijgt op een onroerende zaak. Zo kan een wijziging van de winstverdeling leiden tot gerechtigheid op (de overwaarde van) het vastgoed.
Wanneer? Als bij de aanpassing van de winstverdeling bijvoorbeeld ook de verdeling van de overwinst van vastgoed wordt aangepast, zal de vennoot van wie het aandeel in de bestaande overwaarde afneemt een vergoeding ontvangen van de vennoot van wie het aandeel in de bestaande overwaarde toeneemt. Let op. Voor de betaling van de overdrachtsbelasting is het niet van belang of die vergoeding nu daadwerkelijk wordt betaald.
Gevolgen inkomstenbelasting. Wanneer u de winstverhouding wijzigt (wijziging in het economische belang) kan het door de fiscus zelfs gezien worden als staking van een deel van de onderneming van degene die een kleiner winstaandeel krijgt. De andere vennoten zetten dat deel van de onderneming immers voort tegen een hoger winstaandeel. Zo moet dan over de staking afgerekend worden. Op dat gedoe zit een ondernemer natuurlijk allemaal niet te wachten als hij enkel een wijziging aanbrengt in de winstverdeling.
Voorkomen? Een dergelijke afrekening kunt u voorkomen door in het Vof- of maatschapscontract op te nemen dat aanpassingen van de winstverdeling uitsluitend betrekking hebben op de jaarwinst. Tip. Neem bij een wijziging in winstverdeling dan ook meteen het Vof- of maatschapscontract nog eens goed onder de loep.