Toepassen werkkostenregeling bij holdingstructuur
Werkkostenregeling
Vrije ruimte. Onder de werkkostenregeling mag u 1,2% van uw totale loonsom (de vrije ruimte) besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers, zonder dat u daarover loonbelasting afdraagt. Als u de vrije ruimte overschrijdt, dan betaalt u 80% eindheffing over het meerdere. Tip. Hoewel er naast de vrije ruimte ook nog zogenaamde ‘gerichte vrijstellingen’ en nihilwaarderingen zijn, is het goed bepalen en zo groot mogelijk maken van de vrije ruimte daarom belangrijk.
Concernregeling
Vrije ruimte voor het concern. Vanaf 2015 mag u de vrije ruimte berekenen voor uw gehele concern en hoeft dat niet meer per werkgever (BV). Binnen het concern berekent u dan de totale vrije ruimte, gebaseerd op de totale loonsom van alle BV’s samen.
Overschot gebruiken. Als de ene BV niet de volledige vrije ruimte gebruikt, dan kan de andere BV binnen het concern dat overschot gebruiken.
Eindheffing betalen. De BV met de hoogste fiscale loonsom moet aan de Belastingdienst de eindheffing betalen die uiteindelijk door alle BV’s samen verschuldigd is. Uiteraard is het mogelijk om die eindheffing intern weer door te belasten naar de verschillende werkgevers.
In februari beslissen. Als u deze regeling over het jaar 2015 wilt toepassen, dan moet u dat uiterlijk beslissen bij het doen van de aangifte loonheffingen over januari 2016 (dus in februari 2016).
Het hele jaar. De concernregeling mag alleen toegepast worden voor BV’s die het hele jaar een concern vormen. BV’s die in de loop van het jaar zijn toegevoegd aan het concern (overname) of zijn afgestoten, kunnen dus niet meedoen in deze concernregeling en moeten zelfstandig de werkkostenregeling toepassen.
Voorwaarden. Er is sprake van een concern als:
- u een belang van tenminste 95% heeft in een andere werkgever;
- een andere werkgever een belang heeft van tenminste 95% in u;
- een andere werkgever een belang heeft van tenminste 95% in u en daarnaast een belang van tenminste 95% in een derde werkgever.
Vastleggen. Als u de concernregeling toepast, dan moet u per BV het volgende vastleggen:
- naam en loonheffingennummer;
- totale fiscale loonsom;
- een overzicht van alle aangewezen vrije vergoedingen en verstrekkingen;
- een berekening van de totale af te dragen eindheffing op concernniveau en de naam van de BV die dit bedrag uiteindelijk afdraagt aan de Belastingdienst.
Concernregeling en DGA
Het is goed mogelijk dat u als enige uit de holding loon krijgt en dat uw werk-BV loon en vrije vergoedingen en verstrekkingen betaalt aan de overige werknemers. Het samenvoegen van de loonsommen van de holding-BV en de werk-BV onder de concernregeling kan dan leiden tot een grotere vrije ruimte en een lagere eindheffingsafdracht. Het overschot aan vrije ruimte bij de ene BV kan worden ingezet ten behoeve van een andere BV.