TUCHTRECHT - 28.01.2016

Leidinggevende of zorgprofessional, that’s the question

Als beroepsbeoefenaar kunt u met meerdere rollen te maken krijgen. U bent bijvoorbeeld gz-psycholoog, maar ook werkgever of leidinggevende. Bent u dan tuchtrechtelijk aan te spreken op hetgeen u als leidinggevende doet of nalaat?

Meerdere rollen

Door elkaar. Veel zorgprofessionals vervullen bij het verrichten van hun werkzaamheden meerdere rollen. Zij zijn zowel BIG-geregisteerd zorgverlener én werkgever of leidinggevende. Het is dan soms onvermijdelijk dat deze rollen door elkaar gaan lopen. U heeft nu eenmaal uw medische of paramedische achtergrond en die is niet op slag verdwenen indien u in een bepaald geval handelt in uw rol van werkgever.

Tuchtrechtelijk aan te spreken?

Andere aanpak? Indien u in een bepaald geval handelt als werkgever of leidinggevende en in gesprek gaat met een medewerker, bijv. over een ziekmelding, dan kunt u niet uw medische of paramedische kennis even vergeten. Dit kan betekenen dat u zaken constateert of beslissingen neemt die iemand zonder een medische of paramedische achtergrond anders zou inschatten of aanpakken.

Tuchtrecht? Als u bijvoorbeeld gz-psycholoog bent, kunt u de ziekmelding van een medewerker wellicht anders inschatten dan een werkgever of leidinggevende die deze achtergrond niet heeft. De vraag kan zich dan voordoen of u ook tuchtrechtelijk ter verantwoording kunt worden geroepen voor uw optreden als werkgever of leidinggevende.

Eerste of tweede tuchtnorm

Tuchtnorm. Als BIG-geregistreerd beroepsbeoefenaar bent u onderworpen aan de tuchtnormen van artikel 47 van de Wet BIG:

  1. handelen of nalaten in strijd met de zorg die men als beroepsoefenaar behoort te betrachten (eerste tuchtnorm);
  2. handelen of nalaten in strijd met het belang van een goede uitoefening van de individuele gezondheidszorg (tweede tuchtnorm).

Hoe werkt dit uit in het geschetste geval dat u in uw rol van werkgever of leidinggevende in gesprek gaat met een werknemer?

Eerste of tweede? De eerste tuchtnorm ziet op de behandelrelatie tussen beroepsbeoefenaar en patiënt. Als een medewerker niet tevens patiënt is, komt de eerste tuchtnorm niet in beeld. U kunt echter wel tuchtrechtelijk worden aangesproken als u handelt in strijd met de tweede tuchtnorm. Dit kan alleen als uw handelen of nalaten weerslag heeft op de individuele gezondheidszorg.

Rollen onderscheiden

Het kán wel. Als BIG-geregistreerde kunt u dus wel degelijk tuchtrechtelijk worden aangesproken op uw optreden als leidinggevende. Recentelijk heeft het Centraal Tuchtcollege zich over zo’n casus uitgesproken, 22.12.2015 (TGZCTG:2015:388) .

Welke rol? In deze casus benadrukte het Centraal Tuchtcollege dat een beroepsbeoefenaar die optreedt als leidinggevende aan de werknemer duidelijk moet maken in welke rol hij handelt. Ook dan kan het tuchtcollege op basis van de tweede tuchtnorm oordelen over het optreden van een BIG-geregistreerde in zijn rol als leidinggevende. Het hangt dan van de manier van optreden van de BIG-geregistreerde af, of er sprake is van tuchtrechtelijke verwijtbaarheid.

Wat te doen? Bewaar voldoende professionele afstand en wees zorgvuldig richting de medewerker. Verwijs naar een collega als uw medewerker medische begeleiding vraagt.

Maak als beroepsbeoefenaar en werkgever/leidinggevende duidelijk in welke rol u optreedt. In het geval van vermenging kunt u tuchtrechtelijk ter verantwoording worden geroepen voor uw optreden als leidinggevende.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01