ARBEIDSRECHT - 22.01.2016

“Je moet van me afblijven!”

Een tandarts werd door zijn assistente beschuldigd van ‘ongewenst aanraken’. Toen zij dit in geuren en kleuren aan haar collega’s vertelde, was voor hem de maat vol. Kan de rechter in zo’n geval de arbeidsovereenkomst ontbinden?

Wat zegt de wet?

Ontslaan. De wet bepaalt dat de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werkgever alleen kan worden ontbonden (art. 7:669 lid 1 BW) als:

  • daar een redelijke grond voor is; en
  • de werknemer niet binnen een redelijke termijn herplaatst kan worden.

Naar de rechter. In de wet zijn de gronden waarop de rechter een arbeidsovereenkomst kan ontbinden, uitgewerkt. De rechter kan een ontbinding alleen op de volgende gronden uitspreken:

  1. bedrijfseconomische redenen;
  2. als de werknemer langer dan twee jaar ziek is;
  3. als de werknemer regelmatig ziek is en dit onaanvaardbare gevolgen heeft voor uw bedrijf;
  4. disfunctioneren van de werknemer;
  5. verwijtbaar handelen van de werknemer;
  6. als de werknemer weigert de bedongen arbeid te verrichten wegens ernstig gewetensbezwaar;
  7. een verstoorde arbeidsverhouding; en
  8. andere dan de hiervoor genoemde gronden.

Let op. De praktijk wijst uit dat de rechter deze gronden zeer strikt toetst.

In de praktijk ...

Werkneemster Marijke werkt in een kleine tandartspraktijk als assistente. Zij meldt zich op enig moment ziek en stuurt daarna een mail aan T., haar werkgever. Zij geeft in de mail aan dat T. haar met regelmaat aanraakte, hetgeen zij als ongewenst en intimiderend gedrag heeft ervaren.

T. weet niet wat hij verkeerd gedaan heeft. Er ontstaat een discussie via e-mail. Als klap op de vuurpijl heeft Marijke ook nog haar collega’s ingelicht.

Dit kan zo niet langer

Ontbinding. T. stapt naar de kantonrechter en verzoekt hem de arbeidsovereenkomst, zonder toekenning van een transitievergoeding, te ontbinden wegens verwijtbaar handelen van Marijke en anders wegens een verstoorde arbeidsverhouding.

Niks van waar. T. voerde aan dat tussen partijen vanaf de aanvang van het dienstverband een goede, veelal informele verstandhouding bestond. Dat veranderde op slag nadat Marijke deze kwalijke beschuldigingen uitte. Deze ernstige uitlatingen over handtastelijkheden kenden volgens T. geen enkele grond en bovendien hebben ze zijn goede naam aangetast.

Wat zegt de rechter?

Tandarts krijgt gelijk. Volgens de rechter is de goede werksfeer en de relatie tussen partijen volledig gekanteld met de e-mail van Marijke. T. betwist alles en heeft benadrukt dat hij nooit meer dan een schouderklopje aan Marijke heeft gegeven, vooral als blijk van goede samenwerking.

Contact hoort erbij. De rechter overweegt dat lichamelijk contact in kleine behandelkamers niet te vermijden is, professioneel van aard moet zijn en tot het normale gedrag op de werkvloer behoort. De rechter vindt tot slot dat Marijke haar klachten niet met collega’s had mogen delen.

Ontbonden. De rechter ontbindt daarom de arbeidsovereenkomst. Omdat Marijke nog geen twee jaar in dienst was, heeft zij geen recht op een transitievergoeding. Voor een billijke vergoeding ziet de rechter geen grond omdat er geen sprake was van ernstig verwijtbaar handelen door T.

De rechter kan een arbeidsovereenkomst alleen nog ontbinden onder strikte, in de wet opgenomen voorwaarden. Lichamelijk contact valt daaronder. Door alles te delen met collega’s verstoorde de werkneemster de arbeidsverhouding. De rechter ontbindt deze arbeidsovereenkomst zónder vergoeding voor de werkneemster.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01