Borg staan bij een huurovereenkomst, doen of laten?
Hoe het mis kan gaan ...
Te laat betalen. In de huurovereenkomst staat dat uw dochter de eerste dag van de maand de huur moet betalen. Op een gegeven moment komt ze in betalingsproblemen en redt ze het niet om het bedrag op tijd over te maken. Direct daarop spreekt de verhuurder u aan om de huur te betalen. Nadat dit een paar keer is gebeurd, bent u natuurlijk niet meer blij met het feit dat u borg staat voor uw dochter.
Lichtzinnig. In de praktijk blijkt dat veel mensen te lichtzinnig over borgtocht denken. Wat zijn nu de valkuilen en welke tips zorgen ervoor dat zowel u als de verhuurder goed voorbereid zijn?
Waar moet u op letten?
Te laat betalen. Als u te laat betaalt, wordt u meestal eerst in gebreke gesteld en krijgt u een laatste termijn om alsnog te betalen. Betaalt u dan alsnog, dan bent u nog op tijd. Betaalt u dan nog niet, dan bent u in verzuim.
Fatale termijn. Bij huurovereenkomsten is dit anders. De dag waarop de huur overgemaakt moet worden, is meteen de ‘fatale termijn’. Als de huurder deze termijn overschrijdt, is hij direct in verzuim. Daarvoor hoeft de verhuurder de huurder dus niet eerst in gebreke te stellen.
Borg direct aanspreken. Doordat de huurder direct in verzuim is, kan de borg meteen aangesproken worden tot het betalen van de huur. Betaalt de borg niet, dan heeft de verhuurder een opeisbare vordering op de huurder én op de borg. Deze vordering kan hij dan via de rechter op beide partijen verhalen. De borg is dus al snel ‘de klos’.
Enkele tips
Afspraken. Gelukkig kunt u uw kind helpen met het huren van haar droomhuis, zolang u maar de juiste afspraken maakt. De hiernavolgende tips zorgen ervoor dat uw positie als borg minder kwetsbaar is.
- Maak samen met de verhuurder duidelijke afspraken over wanneer hij u als borg kan aanspreken. Is dat bijvoorbeeld meteen bij de eerste termijnoverschrijding of pas later? Een borgtocht is een overeenkomst tussen drie partijen waarbij sprake is van contractsvrijheid. Het is gebruikelijk om de borgstelling in de huurovereenkomst op te nemen. Het is dan wel belangrijk dat u als borg de huurovereenkomst mede ondertekent.
- Zorg ervoor dat u actief betrokken bent bij de overeenkomst tussen uw dochter en de verhuurder. Hierdoor wordt u minder snel negatief verrast. Spreek bijvoorbeeld af dat de verhuurder u bij wanbetaling meteen informeert. Ook als de verhuurder u nog niet meteen wil aanspreken als borg.
- Als een consument borg staat, zoals in uw geval, zijn partijen wettelijk verplicht om een maximumbedrag af te spreken. Dit is geregeld in artikel 7:858 van het Burgerlijk Wetboek. Bedenk dus goed tot welk bedrag u borg wilt en ook kúnt staan. Voor bedragen boven dit maximumbedrag moet de verhuurder dan bij uw dochter zijn.
- Vraag toestemming aan uw echtgenoot indien u zich als borg verbindt aan een overeenkomst. Uw echtgenoot moet de overeenkomst mede ondertekenen (artikel 1:88 van het Burgerlijk Wetboek) .