Wijzigen pensioenovereenkomst, mag dat zomaar?
Recht op pensioen
Niet in de wet. De wet kent geen wettelijke recht op pensioen. Als een werknemer recht heeft op pensioen, dan is dat gebaseerd op de cao of op de arbeidsovereenkomst. Kortom: pensioen is een arbeidsvoorwaarde en als u die wilt veranderen, gelden daarvoor regels.
Soorten pensioenregelingen
- Als de pensioenregeling wordt uitgevoerd door een ondernemingspensioenfonds, kunnen de werknemers via hun vertegenwoordiging in het pensioenfondsbestuur en deelnemersraad invloed uitoefenen en hun visie kenbaar maken.
- Als er sprake is van een verplichte pensioenregeling via een bedrijfstakpensioenfonds, onderhandelen de sociale partners over de wijzigingen en zijn werknemers vertegenwoordigd.
- Als de pensioenregeling bij een verzekeraar is ondergebracht, is een wijziging moeilijker. Hoe pakt u dat dan aan?
Hoe kunt u wijzigen?
Er samen uitkomen. Als u in die situatie overlegt met uw werknemer en u komt er samen uit, is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht. Tip. U kunt ook kiezen voor de ‘negatieve optie’: u wijzigt de arbeidsvoorwaarden en als de werknemer niet protesteert, neemt u aan dat hij instemt. Let op. U moet de werknemer dan wel duidelijke informatie verstrekken over de wijzigingen en een redelijke termijn nemen waarna de stilzwijgende aanvaarding zal ingaan. De werknemer moet de mogelijkheid hebben voor nader overleg en voor bezwaar tegen de wijziging.
Een wijzigingsbeding. U kunt in de arbeids- of pensioenovereenkomst opnemen dat u zich het recht voorbehoudt om wijzigingen door te voeren. U moet daarvoor dan wel een zwaarwegend belang hebben waarvoor het belang van de werknemer bij ongewijzigde voortzetting van de (pensioen)overeenkomst moet wijken.
Goed werknemerschap. De werknemer kan ook op grond van goed werknemerschap of onvoorziene omstandigheden verplicht zijn uw voorstel tot wijziging te accepteren.
Voorbeeld.Dit jaar zijn o.a. de fiscaal maximaal vrijgestelde opbouwpercentages verlaagd en is de opbouw van pensioen over salaris boven € 100.000,- niet langer fiscaal vrijgesteld. Pensioenregelingen moeten hierop worden aangepast Dit kan grote gevolgen hebben voor werknemers. Bij verzekerde regeling is het uitgangspunt dat u van iedere werknemer instemming moet krijgen over de wijziging. Of uw voorstel redelijk is of de werknemer dit op grond van goed werknemerschap moet aanvaarden, is mede afhankelijk van de gevolgen die de wijziging voor de werknemer heeft en in hoeverre u de financiële consequenties voor de werknemer compenseert. Ontvangt de werknemer bijv. een salaris dat ver boven de € 100.000,- ligt, dan zal hij van u als goed werkgever kunnen verlangen dat u hem in een bepaalde mate compenseert voor de consequenties.
Veranderende regels. Als wettelijke begrippen, waarnaar in de pensioenovereenkomst wordt verwezen, veranderen, is de situatie minder ingewikkeld. Wordt in de pensioenovereenkomst bijvoorbeeld verwezen naar het wettelijke begrip AOW-bedrag, dan leidt een wijziging van dit AOW-bedrag automatisch tot een wijziging van de pensioenovereenkomst.