Welk liedje is dat ook alweer?
Shazam
Shazam ( http://www.shazam.com ) hoeven we u wellicht niet meer voor te stellen. Deze gratis app voor iOS, Android en Windows Phone luistert naar afgespeelde liedjes en vertelt u om welke nummers het gaat en wie de artiesten zijn. Dat werkt doorgaans verbazend goed, zelfs met heel wat omgevingslawaai. Kortgeleden kreeg deze app trouwens een update, waardoor de zoekknop nu meteen getoond wordt in het beginvenster. Bovendien herkent Shazam nu nóg sneller liedjes dan voorheen. Alle nummers die u gezocht heeft, vindt u terug in de Mijn Shazam -geschiedenis.
SoundHound
De Shazam-app werkt meestal prima, maar heeft als nadeel dat die alleen werkt voor originele versies die afgespeeld worden (bv. op de radio). Zit u dus met een nummer in uw hoofd, dan kunt u het niet zomaar even zingen, neuriën of fluiten in de microfoon van uw smartphone. Dat kan echter wél met SoundHound ( http://www.soundhound.com ), een app die beschikbaar is voor iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry.
Wij slaagden er alvast in om via de oranje knop van SoundHound de riff van Deep Purples ‘Smoke on the Water’ (geneuried), ‘With or Without You’ van U2 (gezongen) en het themalied van de film ‘The Bridge on the River Kwai’ (gefloten) te identificeren. De app herkent daarnaast ook de originele versies, net zoals Shazam dat doet. Maar ook live-uitvoeringen en covers worden vaak ondersteund. Alles wordt bewaard in uw persoonlijke Geschiedenis . Let op! In de gratis versie van SoundHound moet u er wel de (vaak erg vervelende) advertenties bijnemen.
Midomi
Midomi ( http://www.midomi.com ) doet eigenlijk hetzelfde als SoundHound, maar werkt gewoon in uw internetbrowser en is daardoor ook op uw computer bruikbaar. Op de homepage vindt u een groene knop die u een melodie laat registeren, en vervolgens wordt er gezocht in een online databank. Dat lukte bij onze tests iets minder goed dan via SoundHound, maar we slaagden er toch in om heel wat nummers al zingend en fluitend te identificeren. Ook originele en afwijkende versies werden vaak herkend.
Musipedia
Musipedia ( http://www.musipedia.org ) is vooral interessant voor oudere werken en populaire deuntjes. De microfoon-optie werkte bij ons bezoek niet, maar wie ietwat muzikaal aangelegd is, kan via de virtuele pianotoetsen de gezochte melodie inspelen. U heeft de keuze uit een Flash-based en een JavaScript-based piano, maar wij vonden de eerste optie de meest flexibele en aangename. Musipedia laat u via Rhythm Search ook het ritme van een liedje ‘tappen’ (via een toets op uw keyboard). Opmerkelijk is toch wel dat we hiermee eveneens meteen ‘Smoke on the Water’ konden terugvinden. Zeker als u weet dat Musipedia hiervoor gewoon een beroep doet op YouTube.
Kent u overigens een stukje van de tekst, of desnoods slechts enkele woorden? Tik die dan even in op Google, en de kans is groot dan u via een lyrics-website de naam en de artiest van het bewuste liedje kunt achterhalen.