Wees duidelijk over wat u precies verhuurt
Toekomstmuziek
Dat leidt tot problemen! Voor veel partijen is de wijze waarop bij het einde van de huur moet worden opgeleverd, iets waar men niet bij stilstaat. De hoofdregel is eenvoudig: aan het einde moet het gehuurde in de oorspronkelijke staat worden opgeleverd (artikel 7:224 BW) . Maar hoe zit het als niet duidelijk is wat ‘de oorspronkelijke staat’ is en wat onder ‘het gehuurde’ moet worden verstaan?
ROZ-model. In ROZ-modellen is opgenomen dat er bij aanvang van de huur een proces-verbaal van oplevering moet worden gemaakt. Maak altijd zo’n proces-verbaal om problemen te voorkomen.
Download het proces-verbaal van oplevering van http://tipsenadvies-vastgoed.nl/download (VG 19.22.02).
Aanwezige voorzieningen
Winkelruimte of kledingwinkel? Wordt er winkelruimte verhuurd met de bestemming ‘kledingwinkel’, dan moet het gehuurde voldoen aan alle eisen die gelden voor winkelruimte. De huurder moet het gehuurde dan zelf geschikt maken voor het gebruik als kledingwinkel. Wordt er echter een kledingwinkel verhuurd, dan moet de verhuurder zorgen dat alle voorzieningen die vereist zijn voor een kledingwinkel aanwezig zijn.
Een gebrek? Deze omschrijving is van belang om te bepalen voor wiens rekening voorzieningen komen en of er sprake is van een gebrek. Het gaat uiteindelijk om de (taalkundige) details.
Voorkom fiasco: omschrijf casco! De definitie van ‘casco’ speelt hierbij ook een belangrijke rol. In de ROZ-modellen is bepaald dat het gehuurde aan het einde casco moet worden opgeleverd. De definitie van ‘casco’ in het ROZ-model lijkt hierbij duidelijk te zijn. Dit is in de praktijk echter niet zo.
Geen discussie. Om discussie te voorkomen, is het van belang om af te spreken wat al dan niet tot het casco behoort. Tip. Omschrijf ook wat er moet worden verstaan onder de diverse onderdelen die tot het casco behoren. Als bijvoorbeeld is afgesproken dat het ‘basissprinklernet’ tot het casco behoort, moet ook worden bepaald of hiermee de volledige installatie wordt bedoeld of slechts de hoofdinstallatie zonder bijvoorbeeld de (vaak zeer kostbare) verdeelknoppen.
Installaties en afbouwbijdrage
Dat was niet de bedoeling! Installaties zoals liften en roltrappen behoren meestal tot het gehuurde, waardoor de kosten voor onderhoud voor rekening van de verhuurder komen. Toch ontstaat ook hier vaak onduidelijkheid. In het standaard ROZ-model is bij de omschrijving van het ‘casco’ opgenomen: ‘tenzij deze zaken door of vanwege huurder zijn aangebracht.’ Wat betekent dit zinsdeel als de huurder een afbouwbijdrage van de verhuurder ontvangt om bepaalde installaties in het gehuurde zelf aan te brengen?
Afbouwbijdrage. Als de verhuurder deze voorzieningen aanbrengt, zou hij zélf verantwoordelijk zijn voor herstel en vervanging. Met het verstrekken van zo’n bijdrage is echter meestal niet beoogd om de huurder te laten opdraaien voor deze kosten . Tip. Verwoord dit duidelijk. Het ROZ-model 2012 biedt in art. 10 en 11 ruimte om duidelijk aan te geven welke voorzieningen voor rekening van de huurder komen en welke voor de verhuurder.