Webpagina’s bewaren voor later
Een artikel dat slechts even op een nieuwssite staat, een recept voor een lekker gerecht, het bewijs dat een product op een bepaald moment tegen een speciale prijs aangeboden werd, …: soms is het nuttig om een webpagina te bewaren.
Alleen de tekst bewaren
Volstaat voor u de tekst, zonder de visuele verfraaiing eromheen, dan kunt u de tekstinhoud van die pagina naar een ‘lees later’-dienst sturen zoals Instapaper ( https://www.instapaper.com ) of Pocket ( https://getpocket.com ). Deze bieden browserextensies, bookmarklets en apps om de tekst van een webpagina in de cloud te bewaren, zodat u die altijd later nog kunt bekijken op uw computer, smartphone of tablet. U kunt die bewaarde tekst echter niet downloaden.
Knipsels uit de webpagina bewaren
Wilt u volledige webpagina’s of knipsels uit een webpagina (een selectie van tekst en beelden) bewaren, dan gebruikt u het best een gratis elektronisch notitieblok zoals Evernote ( https://www.evernote.com ) of OneNote ( https://www.onenote.com ). Met een zgn. ‘web clipper’-browserextensie kunt u vanuit uw browser een webpagina uitknippen en in uw online knipselcollecties bewaren. Uw knipsels en notities kunt u op ieder toestel bekijken, doorzoeken en archiveren met behulp van tags.
Vooral inhoud en uitzicht bewaren
Wilt u een webpagina bewaren op zo’n manier dat u die later ook nog zonder problemen kunt afdrukken, dat slaat u die het best op als pdf-bestand. In Google Chrome kunt u rechtstreeks bewaren als pdf (kies bij Afdrukken als bestemming Opslaan als pdf ) of u kunt de pagina in uw Google Drive als pdf bewaren (kies bij Print voor Opslaan in Google Drive ). Voor Internet Explorer of Firefox installeert u het best een gratis pdf-printprogramma als PDF Creator ( http://www.pdfforge.org/pdfcreator ).
Een alternatief om het uitzicht en de lay-out van de webpagina goed te bewaren, is een screen capture maken. Met bv. de browserextensie FireShot ( http://getfireshot.com ) kan dat van de volledige webpagina (ook het gedeelte dat niet zichtbaar is op het scherm).
Verder teruggaan in de tijd
Wilt u een oude versie van een webpagina bewaren, kijk dan in de Wayback Machine van het Internet Archive ( https://archive.org/web/ ). U geeft gewoon de huidige url van die pagina in en met een beetje geluk vindt u een paar gearchiveerde kopieën terug. De gewenste oude versie kunt u bewaren op de manieren zoals hierboven beschreven.
Een volledige website bewaren
Als u dat wilt, kunt u ook een volledige website bewaren. Een programma als HTTrack ( http://www.httrack.com ) loopt alle webpagina’s in die site af en bewaart ze op uw harde schijf. U kunt die site dan later nog in zijn geheel offline bekijken. Het programma is echter niet eenvoudig in het gebruik en kan niet goed overweg met sites met veel Flash of Javascript. U kunt er natuurlijk ook geen grote, dynamische sites zoals de hele Wikipedia mee binnenhalen. Het zou gewoon te lang duren en ongelooflijk veel schijfruimte in beslag nemen.