Uw volgende stap

LOON TIJDENS ZIEKTE - 21.12.2015

Nog langer loon doorbetalen bij ziekte

Twee jaar loon doorbetalen aan een zieke werknemer is lang. Als het UWV daarna vindt dat u niet genoeg gedaan heeft om de werknemer weer aan het werk te helpen, kan die u een loonsanctie opleggen. Wat dan?

Loon doorbetalen. We vertellen u niets nieuws: u moet een zieke werknemer max. 2 jaar (104 weken) min. 70% van zijn loon betalen en het eerste jaar minstens het minimumloon. Tijdens die periode moet u er samen met de werknemer alles aan doen om hem weer aan het werk te krijgen. Na afloop van deze periode beoordeelt het UWV aan de hand van de ‘Beleidsregels beoordelingskader poortwachter’ of u aan uw verplichtingen heeft voldaan.

Download het model ‘Beleidsregels beoordelingskader poortwachter’ van: http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 21.04.04).

Als u niet aan de regels voldoet

Loonsanctie. Als u niet of niet genoeg aan uw re-integratieverplichting heeft voldaan, kan het UWV u een loonsanctie opleggen. U moet het loon dan maximaal een jaar langer doorbetalen.

Waarom? Veel voorkomende redenen om een loonsanctie op te leggen zijn:

  • niet bijhouden van het verloop van de ziekte en re-integratie;
  • niet opstellen of niet naleven van het plan van aanpak of periodieke evaluatie;
  • niet of niet tijdig opstellen van een re-integratieverslag;
  • niet inschakelen van een arbodienst;
  • het onvoldoende verrichten van re-integratie-inspanningen.

Tip. Twijfelt u of u voldoet aan uw verplichtingen? Vraag dan een deskundigenoordeel aan bij het UWV. De kosten zijn weliswaar € 400,- maar uw voordeel kan vele malen groter zijn, bijvoorbeeld als u tijdig kunt ‘bijsturen’.

Loonsanctie, en dan?

Re-integreren en loon betalen. Tijdens de loonsanctie moet u weer aan de slag om de werknemer te laten re-integreren en u moet zijn loon doorbetalen. De wet bepaalt niet hoeveel loon u tijdens de loonsanctie moet betalen. Tip. Hanteer het minimale wettelijke percentage van 70%. Betaalde u de eerste twee jaar 100%? Dan zou het kunnen zijn dat u op grond van goed werkgeverschap 100% moet doorbetalen.

Wat kunt u ertegen doen?

Bezwaar maken. Tegen een loonsanctie kunt u bezwaar maken bij het UWV en bij een afwijzing kunt u desnoods in beroep bij de bestuursrechter. Let op. Een bezwaar heeft geen schorsende werking u moet dus ‘gewoon’ re-integreren en loon betalen totdat er een beslissing is.

Bekorting. Als u alsnog aan uw verplichtingen heeft voldaan, kunt u het UWV verzoeken de loonsanctie te bekorten. Tip. Onderbouw uw verzoek door aan te geven wat u heeft gedaan om aan uw verplichtingen te voldoen. Als het UWV uw verzoek toewijst, eindigt de sanctie binnen zes weken.

UWV aansprakelijk? Tijdens de loonsanctie kunt u de werknemer niet ontslaan; ook het opzegverbod tijdens ziekte wordt verlengd. Als achteraf blijkt dat uw bezwaar gegrond is en de loonsanctie met terugwerkende kracht teruggedraaid wordt, kunt u het UWV aansprakelijk stellen voor uw schade. Denk daarbij aan de loondoorbetaling en eventuele juridische kosten voor het opnieuw indienen van een ontslagaanvraag, omdat u een eerdere ontslagvergunning niet heeft kunnen gebruiken vanwege de loonsanctie.

Maak bezwaar als u vindt dat de loonsanctie onterecht is. Is uw bezwaar gegrond verklaard? Dan kunt u het UWV aansprakelijk stellen voor de kosten, bijvoorbeeld omdat u uw werknemer niet kon ontslaan. Vraag het UWV de loonsanctie te stoppen zodra u alsnog aan uw re-integratieverplichtingen heeft voldaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01