Zo werkt een goed studiekostenbeding
Opleidingen steeds belangrijker. Werknemers hechten steeds meer belang aan hun eigen ontwikkeling en zien het als een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Ook de wetgever verplicht u uw werknemers te scholen en ook binnen het ontslagrecht wordt opleiden steeds belangrijker.
Wie draait waar voor op? Opleidingen en trainingen kosten geld. U heeft als werkgever natuurlijk veel profijt van de verbeterde en vernieuwde kennis binnen uw onderneming, maar uiteraard wilt u uw ‘investeringen’ wel beschermen. U wilt immers niet dat een medewerker met een door u betaald diploma een dag later de concurrent gaat versterken. Tip. Maak goede afspraken in een studiekostenbeding.
Voorwaarden studiekostenbeding. Om ervoor te zorgen dat u (een deel van) de gemaakte studiekosten ook daadwerkelijk op een werknemer kunt verhalen, mag het initiatief voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst uiteraard niet bij de werkgever liggen. Daarnaast moet het studiekostenbeding aan drie voorwaarden voldoen:
- de looptijd waarbinnen en de omstandigheden waaronder de werknemer (een gedeelte van) de studiekosten moet terugbetalen, dienen helder vastgelegd te zijn. De lengte van deze periode zal mede afhangen van de periode die u denkt te profiteren van de toegenomen kennis;
- de terug te betalen kosten moeten duidelijk zijn. Gaat het bijv. om inschrijfgeld, studieboeken, examenkosten, vergoeding voor werktijd en/of reiskosten? Geef zoveel mogelijk een concreet bedrag aan;
- het bedrag dat terugbetaald moet worden, moet gedurende de looptijd min of meer evenredig afnemen, als een soort van glijdende schaal.
Per opleiding anders. Deze voorwaarden zullen per gevolgde opleiding anders zijn. Tip. Maak voor iedere opleiding steeds een passend studiekostenbeding. Ga daarbij uit van ons voorbeeldbeding.
Download het model ‘Studiekostenovereenkomst’ van: http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 21.04.01).