ONDERNEMERSCHAP - 30.11.2015

Urenstaat luistert nauw, ook vanaf 2016 weer ...

Voor een aantal ondernemersfaciliteiten geldt het zogenaamde ‘urencriterium’. Wat is dat en hoe kunt u ervoor zorgen dat u aan dit criterium voldoet? Nog belangrijker, hoe kunt u voorkomen dat de fiscus de faciliteiten bij u schrapt?

Niet onderschatten. Als ondernemer in de inkomstenbelasting heeft u recht op een aantal specifieke fiscale faciliteiten. Voor een aantal ervan geldt dat u minstens 1.225 uur per jaar in uw bedrijf actief moet zijn en dat dit meer dan de helft van al uw gewerkte uren is. Deze laatste eis geldt niet voor starters. Dit zogenaamde ‘urencriterium’ zult u bij twijfel zo nodig hard moeten maken.

Welke faciliteiten?

Voor de zelfstandigenaftrek, de oudedagsreserve, de meewerkaftrek en de speur- en ontwikkelingsaftrek is vereist dat u aan het urencriterium voldoet. Alleen al de zelfstandigenaftrek scheelt u een aftrekpost van € 7.280,-. Het is dus belangrijk dat u bij twijfel uw gewerkte uren aannemelijk kunt maken. In de praktijk blijkt die twijfel met name te bestaan als u slechts weinig winst behaalt. Logisch ook, want als u daarvoor minstens 1.225 in de weer bent, roept dat vragen en argwaan op bij de fiscus.

Urenstaat bijhouden! Behaalt u met hard ploeteren desalniettemin maar weinig winst, dan is het des te vervelender als de fiscus ook nog de genoemde faciliteiten schrapt.

Hoe? Dit kunt u het beste voorkomen door het bijhouden van een urenstaat. Daarin noteert u dagelijks kort uw werkzaamheden en de hiermee gemoeide tijd. Blijkt de inspecteur bij een controle te betwijfelen of u wel voldoende uren in uw bedrijf actief bent geweest, dan kunt u dit eenvoudig weerleggen.

De rekentool: ‘Urenregistratie’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 06.03.04).

Niet achteraf zo bleek voor de rechter!

Soms knutselen ondernemers pas na een aangekondigde controle een urenstaat in elkaar. Dat dit erg riskant is, merkte onlangs een collega van u. De inspecteur twijfelde eraan of zij wel voldoende uren had gemaakt, accepteerde haar urenstaat niet en schrapte de faciliteiten. De zaak kwam voor de rechter.

Urenstaat overtuigt niet. Uw collega sprak teksten in voor radio en tv. Ze claimde hiermee in het betreffende jaar 1.584 uur bezig te zijn geweest. De urenstaat die ze als bewijs overlegde, bleek echter jaren later pas te zijn opgemaakt en dus gebaseerd te zijn op schattingen. Hiervoor had ze onder andere haar agenda, facturen en geheugen gebruikt. Het kon de rechter echter niet overtuigen en deze wees haar beroep dan ook af, Gerechtshof Amsterdam, 14.10.2015 (GHAMS:2015:4106) . Zure uren dus …

Waarop letten? Enkele puntjes …

  • Achteraf schatten, hoe goed uw geheugen ook zijn mag, werkt altijd tegen u.
  • Met een urenstaat die helemaal is ingevuld met dezelfde pen, heeft u de schijn al tegen. U schrijft niet het hele jaar met dezelfde pen.
  • Weet dat de aanmaakdatum van een spreadsheet achterhaald kan worden bij controle.
  • Weet dat u ook met stelposten, zoals een half uur administratie per dag, de schijn tegen heeft omdat die tijd hiervan wisselt.
  • Ben zuinig met indirecte uren. Deze leveren niks op en zult u alleen voor lief nemen als de overige uren wel genoeg opleveren.
De ondergrens ligt bij 1.225 uren per kalenderjaar. Is dat niet overduidelijk bij het werk dat u doet of het type bedrijf dat u heeft, zorg dan voor een dagelijks bijgewerkte urenstaat. Specificeer gewerkte tijd, gebruik geen stelposten en overdrijf het aantal indirecte uren niet. Download de handige rekentool.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01