De voordeelregel verdwijnt, hoe erg is dat?
Vanaf 2016. Vanaf 2016 verdwijnt de voordeelregel, ervan uitgaande dat de plannen uit het Belastingplan 2016 ongeschonden door het parlement komen. De voordeelregel mag worden toegepast bij een aantal ‘bijzondere beloningen’. Door het toepassen van de voordeelregel draagt u als werkgever minder loonheffing af, zodat uw werknemer meer netto overhoudt.
Bij welke beloningen?
Speciale tabel. U moet op een aantal bijzondere beloningsvormen in beginsel loonheffing inhouden op basis van een speciale tabel, de witte tabel bijzondere beloningen. Het gaat dan om:
- eenmalige beloningen of beloningen die u maar eenmaal per jaar toekent, zoals een bonus of vakantiebijslag;
- overwerkloon;
- uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen;
- beloningen over een ander tijdvak, bijvoorbeeld achteraf betaalde provisies of loonsverhogingen met terugwerkende kracht;
- nabetalingen die betrekking hebben op tijdvakken van een vorig kalenderjaar.
Voordeelregel
Bij het normale loon optellen. U kunt er ook voor kiezen om de bijzondere beloning op te tellen bij het normale loon en op het totaal de loonheffing in te houden volgens de normale tabel. Vereist is dat u aldus minder loonheffing moet inhouden. U doet dit dus alleen als heffing volgens de normale regels voordeliger is. Dit speelt bijvoorbeeld als uw werknemer in het voorgaande jaar een hoger salaris had dan normaal (denk aan bonussen, e.d.).
Voordeelregel afgeschaft
Voordeel betrekkelijk. Het voordeel is voor de werknemer vaak maar betrekkelijk. Een eventueel voordeel verdwijnt namelijk zodra er een aanslag inkomstenbelasting wordt opgelegd. Werknemers met bijvoorbeeld betaalde hypotheekrente of aftrekbare ziektekosten profiteren dus wel op het moment van uitbetaling, maar betalen dit weer terug zodra ze hun aangifte indienen. Om dit soort vervelende situaties te voorkomen, wordt de voordeelregel dan ook afgeschaft.
Communiceer! U kunt erop rekenen dat sommige werknemers vragen gaan stellen. Bijvoorbeeld als blijkt dat overwerkloon door het afschaffen van de voordeelregel in feite zwaarder belast wordt. Wijs hen erop dat ze daardoor minder belasting hoeven te betalen of meer terugkrijgen als ze normaal gesproken een aangifte indienen. Is dat niet het geval, dan kunt u ze helaas niet anders zeggen dan dat dit veroorzaakt wordt door een wijziging van ons belastingsysteem en dat u er geen cent beter van wordt.
Anticiperen? Verder kunt u overwegen om nu al bijvoorbeeld een bonus uit te keren, als een bepaalde werknemer getroffen wordt door de maatregel. De betreffende werknemer krijgt dan bijvoorbeeld in december dit jaar al zijn bonus en niet pas in januari. Let op. Ga dan wel eerst na of dit inderdaad voordeliger is, anders spant u het paard achter de wagen. Zo zijn waarschijnlijk volgend jaar de tarieven lager en verandert er ook het een en ander in de heffingskortingen.
Let op. Stel dat dit Belastingplan 2016 het niet haalt, dan verwachten wij dat deze aanpassing vroeg of laat tóch doorgevoerd gaat worden.