Echtscheiding, testament aanpassen?
Gescheiden. Gescheiden partners zijn volgens de wet geen erfgenamen meer van elkaar. Hebben ze kinderen en is er geen testament, dan zijn de kinderen, ieder voor een gelijk deel, de wettelijke erfgenamen van elke ex-partner. Hebben ze geen kinderen, dan zijn de meest directe familieleden de erfgenamen: ouders, broers en zussen. Is dat de bedoeling, dan hoeft er geen testament te worden opgesteld. Maar in een aantal gevallen is het toch raadzaam om als gescheiden partner bij de notaris een (nieuw) testament op te stellen.
Nieuw testament?
Herroepen. Hebben de partners in het verleden een testament opgesteld, dan zullen ze elkaar tot erfgenaam hebben benoemd. Of de ex-partner na echtscheiding nog erfgenaam is, hangt af van de formulering van de erfstelling (aanwijzing van de erfgenamen) in het testament.
Tip. Mogelijk staat in het testament ook dat in geval van echtscheiding de partner geen erfgenaam meer is. Het is raadzaam om het ‘oude’ testament daarop na te kijken. Nog beter is het om na echtscheiding bij de notaris een nieuw testament op te stellen waarbij alle voorgaande testamenten worden herroepen. Dan is het zeker dat de ex-partner geen erfgenaam meer is.
Opvolgend erfgenaam. Na overlijden van een gescheiden ouder gaat de erfenis naar de kinderen. Als daarna een kind overlijdt, gaat de erfenis naar de erfgenamen van het kind. Tot die erfgenamen behoort óók de ex-partner. Zo komt via een omweg een deel van het vermogen van een ouder toch weer terecht bij de ex-partner. Is dat niet de bedoeling, dan kan in een testament een ‘twee-trapsmaking’ worden opgenomen. Daarin staat dat het erfdeel dat een kind van de ouder heeft ontvangen en dat bij overlijden van het kind ‘onverteerd’ is achtergebleven, naar de broers en zussen van het kind gaat en niet naar de ex-partner.
Ouderlijk vruchtgenot. In de wet staat nog een vreemde bepaling die zegt dat de ex-partner het ‘ouderlijk vruchtgenot’ heeft over het erfdeel dat het kind van de andere ouder heeft ontvangen. Is de erfenis € 300.000,-, dan komt de rente over dat bedrag toe aan de ex-partner. In een testament kan echter worden bepaald dat het ouderlijk vruchtgenot wordt uitgesloten. De vruchten over het vermogen zijn dan voor het kind en niet voor de ex-partner.
Uitsluitingsclausule?
Uitsluitings- of privéclausule. Het is altijd van belang om in een testament een uitsluitings- of privéclausule op te nemen. Dan behoort de erfenis die een kind van een ouder ontvangt, altijd tot het privévermogen van het kind. Is dat niet geregeld en is het kind in gemeenschap van goederen gehuwd, dan gaat na echtscheiding de ex-partner van het kind lopen met de helft van de erfenis. Dat zal niet de bedoeling zijn!
Nieuwe relatie. Als een gescheiden ouder na verloop van tijd weer een nieuwe relatie heeft, dan zal er waarschijnlijk weer een nieuw testament moeten worden opgesteld.
Sowieso is het raadzaam om een bestaand testament om de paar jaar even te checken. Door veranderende omstandigheden kan het immers nodig zijn om een nieuw testament op te stellen bij de notaris van uw keuze.