Aanvaarding van erfenis, hoe is dat goed geregeld?
Privérisico. Een erfgenaam die een nalatenschap (erfenis) ‘zuiver’ aanvaardt, verkrijgt niet alleen de bezittingen van de overledene, maar ook de schulden. Zijn er meer schulden dan bezittingen, dan zal een erfgenaam het restant van de schulden uit eigen zak moeten betalen. Een erfgenaam loopt dan het risico dat hij daarvoor privé aansprakelijk wordt gesteld.
Stel dat in de nalatenschap onroerend goed zit. Voor de te betalen erfbelasting is bij een geërfde woning de vastgestelde WOZ-waarde bepalend. Voor u als erfgenaam is echter alleen de uiteindelijk te realiseren opbrengst van belang. Als later blijkt dat de woning in de huidige markt simpelweg niet te verkopen is en de waardedaling doorzet, blijkt een op de sterfdatum positieve nalatenschap achteraf een schuldenlast op te leveren.
Erfenis ‘beneficiair’ aanvaarden
Verklaring. Als een erfgenaam wel zijn deel van de erfenis wil krijgen maar privé geen risico wil lopen, kan hij de nalatenschap ‘beneficiair’ aanvaarden. Daarvoor moet een verklaring worden afgelegd bij de rechtbank. De kosten bedragen € 122,-. U kunt dat regelen via uw notaris.
Privé niet aansprakelijk. Beneficiaire aanvaarding van een nalatenschap heeft als groot voordeel dat de erfgenamen niet vanuit hun privévermogen aansprakelijk zijn voor de schulden van de overledene. Die hoeven alleen te worden betaald uit het vermogen van de nalatenschap. Als de schulden van de overledene groter blijken te zijn dan zijn bezittingen, dan hoeven de schuldeisers niet bij de erfgenamen aan te kloppen met het verzoek om het verschil maar even uit eigen zak bij te betalen. De erfgenamen kunnen schuldeisers doorverwijzen naar het boedelregister van de rechtbank. Daarin staat vermeld dat de nalatenschap beneficiair is aanvaard. Als de waarde van de nalatenschap positief is, krijgen de erfgenamen ‘gewoon’ hun erfdeel en lopen ze privé geen enkel risico.
Wat zijn de wettelijke regels?
Bij beneficiaire aanvaarding:
- moet een vereffenaar worden benoemd, bijvoorbeeld de gezamenlijke erfgenamen, of een vereffenaar die wordt aangewezen door de rechtbank;
- moet een boedelbeschrijving worden opgemaakt (een overzicht van de schulden en bezittingen);
- moeten schuldeisers worden opgeroepen via een advertentie in de krant (en reeds bekende schuldeisers via een brief) om binnen een vastgestelde termijn hun vorderingen in te dienen;
- stelt de vereffenaar een uitdelingslijst op. Daarin staat welke schuldeisers voor welke bedragen worden voldaan. Ook blijkt daaruit of er voor de erfgenamen nog iets overblijft;
- moeten de uitdelingslijst alsmede een rekening en verantwoording door de vereffenaar worden gedeponeerd bij de boedelnotaris of bij de griffie van de rechtbank.
Tip. Als de waarde van de nalatenschap positief is, speelt het volgende. Bij het afleggen van de verklaring van beneficiaire aanvaarding kan dan aan de rechter worden gevraagd om ontheffing te verlenen van de verplichting de nalatenschap volgens de wettelijke regels af te handelen. De erfgenamen mogen dat dan gewoon onderling doen.