FISCALE WINST - 24.06.2015

Wordt uw verpachtende echtgenoot gunstig ondernemer?

Verhuren of verpachten aan de eigen BV of aan de ondernemende echtgenoot waarmee men op huwelijkse voorwaarden is getrouwd, komt veel voor. Wat is nu groot agrarisch nieuws en gunstig beslist door de rechtbank?

Agro. Sinds 2001 is er in de inkomstenbelasting de TBS-regeling: inkomsten uit de terbeschikkingstelling (TBS) van vermogen. Bijv. verhuren of verpachten aan de eigen BV of aan de ondernemende echtgenoot waarmee men op huwelijkse voorwaarden is getrouwd. En laat dat nu nergens meer voorkomen dat in de agrosector, waar veel op huwelijkse voorwaarden wordt gehuwd en waar verpachting door mevrouw aan haar ondernemende echtgenoot (of andersom) veel voorkomt.

Hoezo fiscaal niet best?

Fiscale gevolgen. De gevolgen van TBS zijn fiscaal gezien niet best: ontvangen rente, huur of pacht is in box 1 progressief belast tegen max. 52% en verkoopwinst is ook progressief belast. Verliezen zijn aftrekbaar, maar bij landbouwgrond heeft zich vanaf 2001 tot nu toe een flinke prijsstijging voorgedaan. Bij verkoop van de grond (of bij het einde van de pacht) betekent dat een dijk van een belastingaanslag. En tot overmaat van ramp is op de TBS-belastingplichtige de landbouwvrijstelling niet van toepassing.

Tip. In 2010 is de TBS-vrijstelling ingevoerd. Daarmee is maar liefst 12% van het resultaat uit TBS-werkzaamheden (gewone inkomsten, maar ook voordeel bij verkoop van de grond) vrijgesteld van de heffing van inkomstenbelasting. Niet vergeten in uw aangifte te claimen dus!

Fiscaal betere behandeling? Winstinkomen van ondernemers wordt fiscaal veel beter behandeld (meer faciliteiten) dan TBS-inkomen. Maar tot nu toe ging de fiscus ervan uit dat de mogelijkheid tot geruisloze overgang van inkomen uit een werkzaamheid (resultaat uit overige werkzaamheden - ROW, waar TBS een onderdeel van is) niet kan als er TBS speelt. De Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 03.06.2015 (RBZWB:2015:2691) , oordeelde echter dat ook een TBS-situatie kan overgaan in een onderneming zonder dat er sprake is van een belaste staking.

Wat speelde er? Twee dames hadden ieder de (geërfde) helft van een boerderij. Die verpachtten zij aan hun echtgenoten (broers), die samen een Vof hadden. Vervolgens traden ook de dames toe tot deze Vof. Dat was volgens de fiscus het einde van de TBS, zodat er afgerekend moest worden.Geruisloos doorschuiven naar de Vof van de eerder verpachte boerderij was niet mogelijk.

De rechter dacht daar anders over: terbeschikkingstelling was gewoon een vorm van ROW. En uit de wetsgeschiedenis bleek niet dat de doorschuifregeling niet was bedoeld voor TBS. Afrekening over de voordelen uit de terbeschikkingstelling was niet nodig en de TBS-claim veranderde in een winstclaim. Wat (alleen al door de landbouwvrijstelling) heel veel gunstiger is.

Mooie en gunstige uitspraak

Wat nu? Dit is een mooie en gunstige uitspraak voor iedereen die in een TBS-positie verzeild is geraakt. Zo kan mooi en voordelig oude TBS-pijn opgelost of sterk verzacht worden. Het is recentelijk bekend geworden dat de fiscus hiertegen (‘sprongcassatie’) beroep heeft ingesteld. Wees dus voorzichtig om op basis van deze ene uitspraak als TBS’er uw TBS-positie te verruilen voor die van firmant in een maatschap of Vof. Wint de fiscus alsnog, dan kunt u die wijziging niet meer terugdraaien en zal er met hem afgerekend moeten worden.

De rechtbank heeft nu beslist dat het verpachten van een boerderij door dames aan hun echtgenoten (broers) die samen een Vof hadden, kan overgaan in een (Vof-)onderneming zonder dat er sprake is van een belaste staking. Een gunstige uitspraak, maar houd er rekening mee dat de fiscus in hoger beroep is gegaan!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01