FINANCIËN - 29.05.2015

Spaarrente blijft dalen, familiebank steeds voordeliger!

Op uw spaarrekening krijgt u nauwelijks nog rente, terwijl uw kinderen vergeefs bij de bank aankloppen voor een hypotheek. Hoe helpt u met de familiebank uw kinderen vooruit en tegelijk uzelf aan een leuk rendement?

Familiebankhypotheek

Voor starters op de woningmarkt is het nog steeds moeilijk om een lening te krijgen. Het kan een oplossing zijn om als ouder een lening aan uw kind te verstrekken. Bovendien kan dit (fiscaal) voordelig zijn. Het mooie is, dat u niet eens naar de notaris hoeft om de lening op papier te zetten.

Hoezo ‘voordelig’? Voor u is de ontvangen rente onbelast, terwijl de rente die uw kind betaalt gewoon aftrekbaar is als hypotheekrente. U betaalt ‘alleen’ 1,2% vermogensrendementsheffing.

Aflossen. Voor de hypotheekrenteaftrek bij uw kind is sinds 2013 verplicht dat de lening in max. 30 jaar ten minste annuïtair wordt afgelost. Dat geldt ook voor leningen tussen ouders en kinderen.

Maximaal voordeel …

Grenzen aan de rente. Het fiscale voordeel is maximaal als u een zo hoog mogelijke rente berekent. Meer rente betekent voor uw kind meer aftrek, terwijl uw vermogensrendementsheffting gelijk blijft. Daarom stelt de fiscus grenzen aan de rente die u aan uw kind mag berekenen. Uitgangspunt zijn de gangbare hypotheekrentetarieven, met een marge van 25%.

De gangbare hypotheekrentetarieven liggen bij de grote aanbieders tussen de 4 en 5% bij een looptijd én rentevastperiode van 30 jaar. U mag dan een rente tussen 5 en 6% hanteren.

Wat anderen mogen …

Risico-opslag. Hoe hoger het risico is dat u uw geld niet of niet volledig terugkrijgt, hoe hoger het rentepercentage mag zijn. Hoe zit dat?

Deze uitspraak van de Rechtbank Noord Nederland, 01.03.2013 (RBNNE:2013:BZ2727) , licht dit toe:

Een ouder leende in 2008 een bedrag van € 80.000,- aan een kind tegen een rente van 8%, terwijl de marktrente 4 tot 5% was. Deze rente werd door het kind daadwerkelijk betaald. Er liep al een financiering bij een bank waarvoor een eerste hypotheekrecht was verstrekt. Een tweede hypotheekrecht zou weinig extra zekerheid geven.

Zonder zekerheid. In wezen was er geen sprake van hypothecaire of andere zekerheden. In die situatie moest, volgens de rechtbank, worden uitgegaan van de rente van niet door zekerheid gedekte persoonlijke leningen bij derden. In die context was de overeengekomen rente van 8% niet onzakelijk.

Wat is er anno 2015 anders?

Ongedekte lening. De wereld ziet er nu (ook financieel en fiscaal) anders uit dan in 2008 en met deze verschillen moet u als familiebankier ook rekening houden. Zo is de marktrente voor hypotheken de afgelopen jaren sterk gedaald, zodat het de vraag is of een rente van 8% nu nog als zakelijk zou worden aanvaard. Gunstig is wel dat de rechtbank aansluit bij de rentepercentages van leningen die niet door zekerheid gedekt zijn.

Schenkingsplan

Rente schenken. Als u de hoogst mogelijke rente berekent, kunt u het voor uw kind wat aantrekkelijker maken door jaarlijks een schenking te doen van max. het jaarlijks vrijgestelde bedrag tussen ouders en kinderen. U doet dan meteen wat aan vermogensoverheveling. Voor de renteaftrek heeft deze schenking geen gevolgen.

Voor u is een zo hoog mogelijke rente aantrekkelijk, de vermogensrendements-heffing blijft immers gelijk. Uw kind komt dan netto wel duurder uit, maar dat kunt u oplossen door jaarlijks een schenking te doen van maximaal het vrijgestelde bedrag van € 5.277,- (2015).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01