GEBOUW EN GROND - 29.05.2015

Geen herwaardering landbouwgrond?

De advocaat-generaal (A-G) van de Hoge Raad heeft een conclusie genomen in een zaak over herwaardering van landbouwgrond uit vrees voor een mogelijke afschaffing van de landbouwvrijstelling. Wat is zijn advies aan de Hoge Raad?

Wat was het geval? An exploiteert een melkveehouderij. Tot haar ondernemingsvermogen behoort landbouwgrond in eigendom en in pacht. De landbouwgronden zijn gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs, dan wel tegen lagere bedrijfswaarde.

Naar aanleiding van geluiden over een mogelijke afschaffing van de landbouwvrijstelling, heeft An in haar aangifte inkomstenbelasting 2010 de landbouwgronden ge(her)waardeerd op de WEVAB (waarde in het economisch verkeer bij agrarische bestemming). Het hierop behaalde resultaat heeft zij onder de landbouwvrijstelling gebracht. De inspecteur gaat hier niet mee akkoord en corrigeert de (her)waardering van de landbouwgronden op de WEVAB. De adviseur van An is namens haar een proefprocedure gestart.

Stelselwijziging. Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden mag de stelselwijziging (herwaardering van de landbouwgronden van verkrijgingsprijs/lagere bedrijfswaarde naar WEVAB) en is de landbouwvrijstelling van toepassing op de opbrengst. In fiscalistentaal (is niet in strijd met ‘goed koopmansgebruik’). In cassatie(beroep) bij de Hoge Raad speelt nu onder andere of An haar grond mag (her)waarderen op de WEVAB.

Incidenteel fisaal voordeel?

Belasting voorkomen. Volgens de advocaat- generaal, 24.04.2015 (PHR:2015:492) , staat vast dat de vrees voor afschaffing van de landbouwvrijstelling de reden is dat An wilde overgaan op waardering op de WEVAB. Met de stelselwijziging is dus beoogd om, door tussentijdse herwaardering, een verwachte toekomstige wens van de wetgever om latent bestaande vermogenswinsten binnen de belaste sfeer te brengen, te frustreren. Dit is volgens hem een incidenteel fiscaal voordeel. Dus is zijn advies om de fiscus gelijk te geven.

En wat nu hiermee te doen?

Wat is nu een goede reden? Als men de grond nu nog zonder fiscale gevolgen (dus onbelast) kan herwaarderen, zal een bij verkoop in de toekomst te behalen winst (het verschil tussen verkoopprijs en boekwaarde) kleiner zijn. Wilt u binnen uw huidige stelsel van waardering (dat blijft dus) één of meerdere bedrijfsmiddelen op uw balans hoger gaan waarderen, dan moet daar een goede reden voor zijn. Bijvoorbeeld een wetswijziging, een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad, een belangrijke verandering in uw bedrijfsvoering, samenwerking in de maatschap met zoon of dochter, enz. Tip. Een reden voor herwaardering kunt u dus zelf creëren!

Slim aansluiten bij proefprocedure? Wellicht wilt u zich aansluiten bij (de uitkomst van) de proefprocedures. Dat kan via uw adviseur, u kunt het ook zelf doen. Als u namelijk belanghebbende bent, kunt u eenvoudig ‘meedoen’. U stuurt gewoon een mailtje aan de fiscus en u vermeldt hierin dat u mee wilt doen aan de proefprocedure (postbus.landentuinbouw@belastingdienst.nl).

Advies. We hebben het hier over het advies van de A-G aan de Hoge Raad. In de meeste gevallen volgt de Hoge Raad dit advies op, maar de definitieve uitspraak moet dus nog komen. Overigens is de redelijke verwachting dat de gronden wel onbelast geherwaardeerd mogen worden als de landbouwvrijstelling wordt afgeschaft. Zover is het echter nog niet. Wij houden u verder op de hoogte!

Bekijk of u uw landbouwgrond nu nog zonder fiscale gevolgen (dus onbelast) kunt herwaarderen. Dan zal een bij verkoop in de toekomst te behalen winst (het verschil tussen verkoopprijs en boekwaarde) kleiner zijn. Meedoen met de nu lopende proefprocedures kan relatief simpel en goedkoop.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01