BOER EN BEDRIJF - 29.05.2015

Bereken nu uw gebruiksnormen en mestverwerkingsplicht

U dient de Gecombineerde Opgave binnenkort in of u heeft die al ingediend. Hoe zit het nu met de oppervlakte grond die u in gebruik heeft en uw plaatsingsruimte voor dierlijke mest en kunstmest? Wat nu met uw mestverwerkingsplicht?

Gebruiksruimte nu bekend

De oppervlakte grond en de gewassen bepalen de hoeveelheid fosfaat en stikstof die u uit dierlijke mest, organische mest en kunstmest mag gebruiken.

Grond die u opgeeft met de Gecombineerde Opgave, telt mee voor de hoeveelheid dierlijke mest die u mag gebruiken. Ook de hoeveelheid fosfaat is daarvan afhankelijk. De eventuele volgteelten zorgen voor extra ruimte voor stikstof uit kunstmest.

Niet voor vanggewas na maïs. Teelt u een vanggewas na maïs? Dan mag u hiervoor geen extra kunstmestruimte rekenen.

Let op natuurterrein! Natuurterrein telt niet mee als plaatsingsruimte in de gebruiksnormenberekening. Voor de berekening van de mestverwerkingsplicht telt deze grond, mits er mest op uitgereden mag worden of er dieren op geweid mogen worden, wél mee.

Ga niet blindelings uit van de gewascodes op uw Gecombineerde Opgave. De codes 331 en 332 zorgen nogal eens voor verwarring. Bepalend is of de hoofdfunctie op deze grond ‘natuur’ is of niet.

Productie nog niet bekend. De mestproductie van dit jaar is uiteraard nog niet bekend. U zult hiervan een inschatting moeten maken. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet indien u met de BEX meedoet of wanneer u veel verschillende voeders gebruikt.

Maak (weer) gebruiksnormenberekening. Wellicht heeft u al eerder een berekening gemaakt van hoeveel mest u moet afvoeren of hoeveel (kunst)mest u kunt aanvoeren. Controleer of de uitgangspunten overeenkomen met de Gecombineerde Opgave. Maak, zo nodig, met de inschatting van uw mestproductie, een nieuwe berekening.

Werk ook uw bemestingsplan bij

Past u derogatie toe op uw bedrijf? Werk dan ook uw bemestingsplan bij. Dit is verplicht en voorkomt opmerkingen bij een eventuele controle. De gegevens uit de Gecombineerde Opgave moeten overeenkomen met uw bemestingsplan.

Mestverwerkingsplicht. De hoeveelheid mest die u moet verwerken, is afhankelijk van het fosfaatoverschot op uw bedrijf. Dat is de fosfaatproductie minus de fosfaatplaatsingsruimte.

Productie ruim inschatten. Bij de berekening van de mestverwerkingsplicht tellen voorraden niet mee. Een goede inschatting van de mestproductie is dan juist van belang. Het advies is dan ook de fosfaatproductie niet te laag in te schatten. Weliswaar kunt u VVO nog tot het einde van het jaar afsluiten, niemand weet echter wat dan de beschikbaarheid zal zijn. De boete voor een te lage verwerkingsplicht is € 11,- per kilogram fosfaat. En dat levert al snel een behoorlijke boete op!

Melkveefosfaatoverschot 100% verwerken. Bent u melkveehouder en heeft u een groter fosfaatoverschot dan in 2013? Dan heeft u dit jaar voor het eerst te maken met een verwerkingsplicht van 100% van uw zogenaamde ‘melkveefosfaatoverschot’. Dit betekent dat u elke extra geproduceerde kilogram fosfaat moet laten verwerken of hiervoor een VVO moet afsluiten. Dit betekent een fors hogere verplichting dan vorig jaar.

Past u derogatie toe op uw bedrijf? Werk dan ook uw bemestingsplan bij. Dit is verplicht en voorkomt opmerkingen bij een eventuele controle. De gegevens uit de Gecombineerde Opgave moeten overeenkomen met uw bemestingsplan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01