Plannen voor uitbreiden of bouwen? Meld ze tijdig!
Uitbreiden?
Nieuw bestemmingsplan in de maak. Als uw cliënt bijvoorbeeld als ondernemer zijn bedrijfsvoering wenst uit te breiden of een andere ruimtelijke ontwikkeling wenst, zoals een nieuwe woning, is het van belang dat hij dit tijdig en goed onderbouwd bij de gemeente meldt. Dit speelt vooral een rol als de gemeente een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding heeft. In dat geval kan de gemeente er onder omstandigheden namelijk toe worden verplicht om de uitbreiding dan wel ruimtelijke ontwikkeling mee te nemen.
Uitspraak Raad van State. Uit een recente uitspraak van onze hoogste bestuursrechter, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, 18.02.2015 (RVS:2015:433) , blijkt duidelijk hoe belangrijk het is om op tijd onderzoeksrapporten en/of eventuele andere gegevens aan te leveren.
Wat speelde er?
Bestemmingsplan buitengebied. In de uitspraak van de Raad van State ging het om het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Weert. Een burger had zijn plannen in een vroeg stadium bij de gemeente kenbaar gemaakt. Hij wilde namelijk graag een woonbestemming hebben op een bepaald perceel om daarna een nieuwe woning te kunnen bouwen.
Bodemonderzoek. De gemeente Weert gaf aan dat ze een bodemonderzoek nodig had waaruit bleek dat de grond waarop de woning moest komen, niet te veel vervuild was. Ook wilde de gemeente een verzoek tot intrekking van de nog geldende milieuvergunning ontvangen. De initiatiefnemer moest aan deze voorwaarden voldoen voordat de gemeente aan het perceel een woonbestemming zou kunnen toekennen.
Gegevens niet aangeleverd. Toen de gemeente daadwerkelijk met het nieuwe bestemmingsplan aan de slag ging, had de initiatiefnemer bij de gemeente opnieuw om een woonbestemming verzocht. Daarop had de gemeente weer gezegd dat ze nog een bodemonderzoek en een verzoek tot intrekking van de milieuvergunning nodig had. Omdat de initiatiefnemer dit nog steeds niet had gedaan, had de gemeente het bestemmingsplan vastgesteld zonder een woonbestemming op te nemen. De initiatiefnemer kon zich daarmee niet verenigen en stapte naar de rechter.
Wat zegt de rechter?
De Raad van State oordeelt dat de gemeenteraad bij de vaststelling van een bestemmingsplan ook rekening moet houden met een particulier initiatief betreffende ruimtelijke ontwikkelingen, voorzover dat initiatief:
- voldoende concreet is;
- tijdig kenbaar is gemaakt; en
- ten tijde van de vaststelling van het plan op basis van de op dat moment bekende gegevens, voor wat betreft de ruimtelijke aanvaardbaarheid daarvan kan worden beoordeeld.
De gemeente heeft zowel voorafgaand als tijdens de voorbereiding van het nieuwe bestemmingsplan bij de initiatiefnemer aangegeven dat hij een bodemonderzoek moest overleggen en een verzoek tot intrekking van de milieuvergunning moest indienen. De initiatiefnemer heeft dit niet gedaan, waardoor de gemeenteraad naar het oordeel van de rechter in redelijkheid heeft kunnen besluiten om geen woonbestemming toe te kennen.