Is een verklaring van erfrecht écht nodig?
Van wie is die woning?
Alleen eigenaar verkoopt. Als u een woning in de verkoop neemt, is het natuurlijk belangrijk te weten of de verkoper ook wel echt de eigenaar is. Immers, iemand die niet de eigenaar is, kan de woning ook niet verkopen.
Check. Natuurlijk controleert u als goed makelaar of de verkoper wel echt de eigenaar is. De verkoper kan u de leveringsakte van de woning tonen en u kunt bij het kadaster navraag doen. Maar dat werkt allemaal niet als de eigenaar van de woning is overleden. De verkoper staat dan immers niet geregistreerd als eigenaar.
Waarom een verklaring van erfrecht?
Zeker weten? Als u een woning uit een nalatenschap verkoopt, moet u zeker weten dat degene met wie u zakendoet ook daadwerkelijk de erfgenaam is. Uw cliënt heeft u weliswaar van alles laten zien, maar is dat wel voldoende?
Uit de hoge hoed? Soms is iets niet wat het lijkt. Om eens wat te noemen: misschien is er nog wel een latere versie van het testament of zijn er broers en zussen waar uw cliënt niets van weet of wil weten. Kortom: ondanks zijn mooie papieren kan blijken dat uw cliënt niet bevoegd is de woning te verkopen. En dán komt de verklaring van erfrecht om de hoek kijken.
De notaris weet het zeker. De enige mogelijkheid om zeker te weten wie de erfgenamen zijn, is een verklaring van erfrecht van de notaris. Alleen hij kan een verklaring van erfrecht afgeven. Uit zo’n verklaring blijkt klip-en-klaar wie de erfgenamen zijn. Hoe weet de notaris dat zo zeker?
Wat is zo’n verklaring ook alweer?
U bent in uw praktijk vast al vaker een verklaring van erfrecht tegengekomen. Maar weet u ook wat zo’n verklaring precies inhoudt?
Burgerlijke stand. Eerst gaat de notaris na hoeveel kinderen er zijn, maar ook of er misschien al kinderen zijn overleden. En als dat zo is, is het weer belangrijk om te weten of zij ook kinderen hadden. Deze kinderen delen immers vaak mee in de erfenis van de grootouders.
Testament? De notaris checkt altijd in het Centraal Testamentenregister (CTR) of er testamenten zijn. Het kan zijn dat de erfgenamen niet de laatste versie van het testament hebben. Als de notaris de ‘huisnotaris’ is, kan het zijn dat hij het laatste testament heeft opgemaakt. Anders kan hij de laatste versie bij de betreffende notaris opvragen. Tip. Nabestaanden kunnen ook zelf nagaan bij het CTR of er een testament is.
Wat zegt het testament? De notaris kan aan de hand van het laatste testament vaststellen wie recht hebben op de erfenis.
Wie mag tekenen? De notaris stelt tot slot vast wie de nalatenschap mag afwikkelen. Als er in het testament een zogenaamde ‘executeur-testamentair’ is aangewezen, zal dat degene zijn die alles afhandelt. De executeur zal dan degene zijn die het huis verkoopt. En als er geen executeur is benoemd, zullen de erfgenamen één van hen moeten machtigen om alles af te wikkelen.
Dat komt allemaal in de verklaring. Al deze gegevens neemt de notaris op in de verklaring van erfrecht. Met die verklaring in de hand weet u zeker dat uw cliënt de woning mag verkopen.