FISCALE WINST - 30.03.2015

Afschrijven op dier- en ammoniakrechten?

Er is een verschil van mening over de vraag of u in uw aangifte nog langer kunt afschrijven op dierrechten en ammoniakrechten. De Belastingdienst en de VLB (vereniging van adviesbureaus) staan hierin lijnrecht tegenover elkaar. Wat nu?

Landelijke Landbouwnormen

Afspraken gemaakt. In de Landelijke Landbouwnormen worden jaarlijks afspraken gemaakt tussen de fiscus en het landbouwbedrijfsleven.

Dit jaar is men er echter op één punt niet uitgekomen: de afschrijving op ammoniakrechten (ook wel bekend als ‘stikstofdepositieruimte’) en op dierrechten. Het gaat daarbij om groot geld: alleen al in 2013 is voor maar liefst € 70 miljoen aan dit soort rechten verhandeld. Hoe nu verder?

Dierrechten

Niet langer afschrijven? Op dierrechten (voor varkens en pluimvee) kan naar de mening van de fiscus vanaf 1 januari 2014 (of vanaf het boekjaar 2014/2015 als er sprake is van een gebroken boekjaar) niet langer worden afgeschreven, omdat voor deze rechten geen einddatum bestaat. Ze gelden ‘eeuwig’ en dan is afschrijving niet aan de orde.

In het recente verleden was afschrijving op dierrechten wel mogelijk, omdat toen nog werd uitgegaan van een einddatum van 1 januari 2015.

Het nieuwe standpunt geldt nadrukkelijk voor alle rechten, ongeacht de aankoopdatum. Op eerdere afschrijvingen wordt vanzelfsprekend niet teruggekomen.

Ammoniakrechten

Ook niet afschrijven. De Belastingdienst vindt ook dat op ammoniakrechten niet afgeschreven kan worden omdat ook deze regeling geen einddatum kent; de aangekochte stikstofdepositieruimte van blijvende betekenis is voor de bedrijfsvoering en de rechten door het gebruik geen waardevermindering ondergaan (‘slijt’). De VLB-(accountants en belastingadvies)kantoren denken daar echter anders over. Het is in hun ogen de bedoeling dat de stikstofdepositie volgend jaar (2016 dus) wordt vervangen door de PAS (Programma Aanpak Stikstof). Vanaf de invoering daarvan bestaan er geen ammoniakrechten meer en zullen ammoniakrechten een waarde van nihil krijgen.

Vanaf dat moment zal dus in ieder geval volledige afwaardering (moeten) plaatsvinden. De kans dat de PAS daadwerkelijk wordt ingevoerd is erg groot, wel is er nog enige twijfel over het moment van invoering.

Hoe te handelen?

Standpunt fiscus volgen? U kunt natuurlijk gewoon het standpunt van de fiscus volgen. Verdwijnen met de invoering van de PAS de rechten, dan is afwaardering altijd nog mogelijk. Misschien is niet afschrijven voor u zelfs wel gunstig, als u nu verlies maakt en daarom beter pas later afschrijft.

Toch afschrijven? Als u toch op ammoniakrechten (en eventueel op dierrechten) afschrijft in uw aangifte en u daarmee van de normen afwijkt, moet u dit in uw aangifte aangeven bij de vraag: “Bent u bij de vaststelling van het resultaat afgeweken van de Landelijke Landbouwnormen?” De kans dat de fiscus uw aangifte dan wil corrigeren, is groot. Maar ‘niet getreurd’, er komen waarschijnlijk enkele proefprocedures van de VLB-kantoren, waar u bij kunt aanhaken. Maak daarom in voorkomende gevallen bezwaar tegen de aanslag zodat u kunt profiteren van een gunstige uitslag van die proefprocedures.

De Belastingdienst vindt dat op ammoniakrechten en dierrechten niet langer afgeschreven kan worden. Als u dat toch wilt blijven doen, moet u dit in uw aangifte aangeven. De kans is dan groot dat de fiscus uw aangifte wil corrigeren. Maak dan bezwaar en haak aan bij de uitkomst van de dan gevoerde proefprocedures.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01