Ook beroepsgeheim als u moet getuigen?
Het recht zich te verschonen
U mag zelf kiezen ... Als arts kunt u bij de rechter een beroep doen op uw verschoningsrecht. U hoeft dan geen verklaring af te leggen. Of u daadwerkelijk een beroep doet op uw verschoningsrecht, moet u zelf beoordelen. U moet zélf beslissen of u al dan niet een beroep wilt doen op uw verschoningsrecht in het geval dat u met uw verklaring uw beroepsgeheim mogelijk zult schenden.
Dan heeft verschijnen toch geen zin?
Opgeroepen = gáán. U zou kunnen denken: ‘Ik ga me toch beroepen op mijn verschoningsrecht, dus dan kan ik net zo goed thuisblijven.’ De wet zegt echter dat u aan een geldige oproeping gevolg moet geven. Het feit dat u zich bij de rechter kunt beroepen op uw verschoningsrecht, betekent nog niet dat u dan weg kunt blijven als u op een geldige manier bent opgeroepen om te getuigen.
Wat is een geldige oproeping?
Dagvaarding of aangetekend. Een geldige oproeping om te getuigen is een dagvaarding of een aangetekende brief. Als u een geldige oproeping krijgt, bent u verplicht om te verschijnen. Het kan zijn dat u al bij voorbaat zeker weet dat u zich wilt beroepen op uw verschoningsrecht. Ook dán bent u verplicht om voor de rechter te verschijnen, ook al heeft dat niet veel zin.
Is daar geen mouw aan te passen?
Vooraf overleggen. In zo een geval is het verstandig om contact op te nemen met de advocaat die u als getuige heeft opgeroepen. U kunt dan aan hem of haar aangeven dat u een beroep zult doen op uw verschoningsrecht als u daadwerkelijk moet verschijnen. In dat geval kan de advocaat er voor kiezen uw oproeping in te trekken. Maar als de advocaat in kwestie hiertoe niet bereid is, dan bent u verplicht aan de oproeping gevolg te geven.
Ongeldige oproeping
Laat het even weten ... Het kan zijn dat u een oproep om te getuigen per e-mail of per ‘gewone’ (niet aangetekende) brief ontvangt. In dat geval is geen sprake van een geldige oproeping en hoeft u in principe helemaal niets te doen. Tip. Laat de afzender weten dat er naar uw mening sprake is van een niet-geldige oproeping en dat u daar dus geen gevolg aan zult geven. U bent niet verplicht dat te doen, maar het is wel zo netjes.
En als u dan een nieuwe oproep krijgt?
Laat weten wat uw plannen zijn. In zo’n geval is het natuurlijk mogelijk dat u alsnog een geldige oproeping krijgt toegestuurd. Als u bij voorbaat weet dat u helemaal niet van plan bent om te getuigen, kunt u de advocaat laten weten dat u ook in het geval u alsnog een geldige oproeping ontvangt, een beroep zult doen op uw verschoningsrecht. Een redelijk denkend advocaat zal u in zo’n geval niet oproepen.
U beslist zelf. Als arts kunt u een beroep doen op uw verschoningsrecht. Het is aan u om te beslissen of u dat gaat doen in een geval waarin u door te getuigen uw geheimhoudingsplicht zult schenden. Bedenk dat zeker in het geval dat uw patiënt verdachte is, uw getuigenis gevolgen zal hebben voor de vertrouwensrelatie met uw patiënt.