Volmacht en stemming
Eenmalig of doorlopend. Er zijn verschillende volmachten mogelijk. Er kan een volmacht gegeven worden voor één vergadering, maar ook kan er een doorlopende volmacht afgegeven worden voor alle vergaderingen. Deze doorlopende volmacht geldt tot opzegging door de volmachtgever.
Beperkte volmacht. Ook is er de mogelijkheid om een beperkte volmacht te geven, waarbij bijvoorbeeld een bepaalde steminstructie bij de volmacht wordt verstrekt.
Hoeveel volmachten per persoon? Meestal is in de splitsingsakte vastgelegd hoeveel volmachten een persoon mag hebben. Soms is hierbij bepaald dat bijvoorbeeld het bestuur geen volmacht mag krijgen.
Hoe werkt een volmacht?
De stemming. De volmachten worden gebruikt voor een stemming tijdens een algemene ledenvergadering (ALV). De wijze van stemming wordt door de vergadering zelf bepaald. De voorzitter maakt na de stemming bekend hoeveel stemmen er in z’n totaliteit zijn uitgebracht. Tevens geeft hij informatie over het aantal voor- en tegenstemmers en de eventueel uitgebrachte blanco stemmen of stemonthoudingen tijdens de stemming. De uitslag is in beginsel bindend.
Volmachtgever is het er niet mee eens. Wat nu als een volmachtgever het niet eens is met het genomen besluit van de gevolmachtigde? Dan kan dit besluit achteraf niet meer worden teruggedraaid. De volmachtgever is en blijft zelf verantwoordelijk en heeft voorafgaand aan de vergadering zelf de keuze gemaakt om zijn stem aan een gevolmachtigde te geven.
Verschillende vormen om te stemmen
Overigens zijn er verschillende vormen om te stemmen. Zo kan er unaniem of bij acclamatie gestemd worden. Ook hoofdelijk, bij handopsteking of schriftelijk is mogelijk. Wat zijn de voors en de tegens hiervan?
Unaniem of bij acclamatie stemmen. Bij het unaniem of bij acclamatie stemmen vindt er in feite geen stemming plaats, maar wordt er enkel gevraagd of iemand bedenkingen heeft tegen het voorstel. Als dit niet zo is, dan wordt het voorstel geacht te zijn aangenomen.
Hoofdelijke stemming. Bij een hoofdelijke stemming worden de namen van de appartementseigenaren opgelezen waarna de betreffende eigenaar zijn stem mondeling uit kan brengen. Over het algemeen is dit de meest transparante vorm van stemmen en bestaat er bij deze stemming de minste kans op fouten.
Stemming bij handopsteking. Een stemming bij handopsteking is wellicht de meest onnauwkeurige stemming, omdat het niet altijd even duidelijk is hoeveel volmachten een eigenaar, die zijn hand opsteekt, heeft. Hierdoor kan het best zo zijn dat de stem van een eigenaar die meerdere volmachten heeft maar één keer wordt meegeteld.
Schriftelijke stemming. Bij een schriftelijke stemming wordt er gewerkt met stembriefjes. Dit type stemming wordt vaak gebruikt als er over personen of conflictsituaties gestemd wordt. De stemming is nauwkeurig, maar ook het meest tijdrovend omdat er een verwerking en telling van de stembriefjes plaats moet vinden. Dit gebeurt meestal tijdens een schorsing van de vergadering.