WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 12.12.2014

Tips voor OneNote

Microsoft OneNote is een handig digitaal notitieblok voor het vastleggen, opslaan en delen van alle soorten informatie. Met de onderstaande tips haalt u alle mogelijkheden eruit.

Wat is OneNote ook alweer?

OneNote ( http://www.onenote.com ) maakt al geruime tijd deel uit van Microsoft Office, maar sinds enige tijd is deze tool helemaal gratis voor Windows, Mac, iOS, Android en als web-app. Hij biedt u op elk toestel een virtuele ruimte aan waarin u o.a. documenten, notities, foto’s, screenshots, links, audio en video kunt bewaren. Alle verzamelde inhoud kunt u organiseren en catalogiseren, doorzoeken en delen met anderen. Uiteraard is die ook vanaf meerdere toestellen toegankelijk en kan die beschermd worden met een wachtwoord. Met deze tips breidt u de mogelijkheden verder uit.

Takenlijstjes maken

Als professional heeft u een goede planning nodig. Het is mogelijk om in OneNote takenlijstjes te maken. Dat doet u door in de ‘ribbon’ bovenaan op To-Do te klikken, maar het kan ook via de shortcut Ctrl-1. Typ vervolgens uw eerste taak in. Andere taken binnen hetzelfde lijstje kunt u opnieuw gemakkelijk ingeven via Ctrl-1. Het spreekt voor zich dat u uw to-dolijst ook kunt delen met bv. uw medewerkers. Afgewerkte taken kunnen simpelweg afgevinkt worden.

Sjablonen gebruiken

In OneNote kunt u niet alleen notes, maar ook uitgebreidere pagina’s creëren. Dat kan snel via de toetsencombinatie Ctrl-N. Vooral handig is dat u daarvoor sjablonen kunt gebruiken. Die vindt u door rechts bovenaan op het dropdown -pijltje te klikken. U krijgt de keuze uit een heleboel templates in duidelijke categorieën zoals ‘academic’, ‘business’ en ‘planners’. Het is ook mogelijk om sjablonen aan te passen, zelf te creëren of in te stellen als ‘default’ (standaard).

Schetsen maken

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom kunt u in OneNote via de Draw -tab ook schetsen maken. Dat werkt uiteraard net iets beter op een tablet (met uw vinger) dan op een computer (met de muis). Vanzelfsprekend krijgt u alle gebruikelijke tools aangereikt, zoals verschillende pennen, een gum, tal van figuren (pijlen, lijnen, …), knip-, kopieer- en plakfuncties, kleuren, enz.

Tekst filteren

OneNote kan ook uw (grafische) aantekeningen omzetten in digitale tekst. En heeft u bv. een screenshot van een webpagina of een foto van een visitekaartje bewaard in OneNote? Weet dan dat u de tekst in dit grafisch bestand eveneens kunt laten omzetten in een digitale versie, dankzij de ingebouwde OCR-technologie. Dat doet u door er met de rechtermuisknop op te klikken en de optie Copy Text from Picture te selecteren. Vervolgens kunt u de gefilterde tekst bv. in OneNote, een Word-document of een mailtje plakken via de vertrouwde shortcut Ctrl-V. Het spreekt voor zich dat het resultaat bepaald wordt door de kwaliteit van het bronbestand.

Gesproken memo’s

Goed om te weten is dat u in OneNote ook memo’s en zelfs video’s kunt opnemen. Dat doet u via Insert ; Record Audio of Record Video . De opnames kunt u zelfs doorzoekbaar maken op trefwoord (via Audio & Video Settings ; Options ; Audio and Video ; Audio Search) .

Gebruik OneNote ook om gemakkelijk takenlijstjes samen te stellen en te delen met anderen, om schetsen te maken en zelfs om gesproken memo’s op te nemen. De ingebouwde OCR-technologie filtert ook tekst uit grafische bestanden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01