Nieuw leven voor uw oude pc
Schenken of verkopen. U kunt uw oude computer altijd schenken, bv. aan een kennis of aan een instelling zoals een basisschool. Of u kunt het toestel proberen te verkopen, bv. via eBay ( http://www.ebay.be of http://www.ebay.nl ) of een andere veiling- of tweedehandssite.
Tip. Om er zeker van te zijn dat niemand uw gegevens kan terughalen, is het niet voldoende om ze te wissen. U moet uw harde schijf met willekeurige data overschrijven (‘secure erase’). Dat kunt u bv. doen met het gratis dBan ( http://www.dban.org ).
NAS. Met gratis software zoals FreeNAS ( http://www.freenas.org ) is het heel goed mogelijk om uw pc in te zetten als een NAS (Network Attached Server). Elke gebruiker van uw thuisnetwerk kan zijn gegevens dan op die pc bewaren en openen. FreeNAS configureren kan via een andere pc in uw netwerk, zodat u geen scherm, toetsenbord of muis aan uw oude pc hoeft te koppelen. Wellicht moet u de energie-instellingen van die pc aanpassen, zodat die na verloop van tijd niet automatisch uitschakelt. U stopt in uw oude pc het best ook (minstens) twee harde schijven in een RAID-opstelling, zodat u niet alle data verliest als één schijf crasht. Houd er wel rekening mee dat een ‘echte’, moderne NAS meer functies biedt, gebruiksvriendelijker is en minder stroom verbruikt.
Goed doel. U kunt uw toestel ook inzetten voor een ‘distributed computing’-project van een wetenschappelijk instituut. In plaats van complexe berekeningen door een dure supercomputer te laten oplossen, wordt de processor van duizenden individuele pc’s aangesproken, waaronder die van u. Een populair platform om uw pc aan een of meer projecten te laten deelnemen, is BOINC ( http://boinc.berkeley.edu ). U beslist zelf aan welk project u wilt deelnemen. Bekende projecten zijn onder meer SETI@home (speuren naar buitenaards leven) en Rosetta@home (onderzoek van ziektes als Alzheimer, HIV en kanker). Uw medewerking zal uiteraard tot het nodige energieverbruik leiden, maar u kunt het programma wel zo instellen dat het binnen de perken blijft.
Ander besturingssysteem. Mogelijk is uw oude pc nog wel krachtig genoeg om met minder veeleisende besturingssystemen dan Windows om te gaan. Dan ligt een (gratis) Linux-distributie voor de hand, zoals het populaire Ubuntu ( http://www.ubuntu.com ) of Linux Mint ( http://www.linuxmint.com ), dat het meest op Windows lijkt. Linux biedt tegenwoordig een goede hardware-ondersteuning en u kunt putten uit honderden openbronprogramma’s (LibreOffice, Thunderbird, …). Overigens bestaan er ook distributies speciaal voor kinderen, waaronder Qimo ( http://www.qimo4kids.com ).
Mediaserver. Uw oude pc is best nog wel krachtig genoeg voor het weergeven van foto’s en het afspelen van muziek. Eventueel sluit u het toestel aan op uw televisie of uw hifiketen. Het afspelen (streamen) van uw mediabestanden kan bv. met een moderne versie van Windows Media Player, maar ook met Apple iTunes. Een krachtig alternatief is het gratis pakket MediaPortal ( http://www.team-mediaportal.com ). Met de nodige hardware kunt u hiermee onder meer tv-programma’s opnemen en films, muziek, radio en diapresentaties afspelen. Dat doet u vanuit een gebruiksvriendelijke interface, die zich ook vanaf een mobiel apparaat laat aansturen.