PERSONEEL - 17.12.2014

Met pensioen, zo gaat dat correct!

Als één van uw werknemers de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, moet u uw werknemer dan ontslaan of gaat dat vanzelf? Hoeveel maanden zijn er nodig om dit allemaal geregeld te krijgen?

Nieuw ontslagrecht. De ontslagmogelijkheden rondom de pensioenleeftijd worden verruimd per 1 juli 2015. Maar, als één van uw werknemers al vóór 1 juli 2015 aan zijn pensioen toe is, gelden nog de huidige regels.

Nu: wat met het pensioenontslag?

AOW-leeftijd. Een werknemer die in 2014 de leeftijd van 65 jaar en 2 maanden bereikt, heeft nog dit jaar recht op AOW. Per 1 januari 2015 gaat de AOW-leeftijd naar 65 jaar en 3 maanden. In tegenstelling tot wat veel werkgevers denken, gaat een werknemer die deze leeftijd bereikt niet ‘automatisch’ met pensioen.

Is het geregeld in arbeidscontract of cao? Er is alleen een ‘automatisch’ ontslag als in de arbeidsovereenkomst en/of de cao staat dat het dienstverband van rechtswege eindigt op de dag waarop de werknemer de voor hem geldende AOW-leeftijd bereikt. In de KHN-cao staat opgenomen dat de arbeidsovereenkomst eindigt op het moment dat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Hier kunt u dan als werkgever alsnog een beroep op doen. Staat dit zogeheten ‘pensioenontslagbeding’ niet in de arbeidsovereenkomst, dan loopt het dienstverband gewoon door.

Niets geregeld. Ontbreekt een ‘pensioenontslagbeding’ in het arbeidscontract en geldt er ook geen horeca-cao met een dergelijk beding, wat dan? Als uw werknemer bij de start van de AOW-uitkering zelf graag met pensioen wil, dan kunt u dit alsnog regelen in een ‘vaststellingsovereenkomst’. U legt dan vast dat u samen met de werknemer heeft afgesproken dat hij uit dienst treedt op de dag dat hij de AOW-leeftijd bereikt.

Een voorbeeld van een ‘Pensioenontslag vaststellings-overeenkomst’ vindt u op onze Download Zone: http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 18.19.06).

“M.i.v. 65 jaar” is ongeldig. Misschien staat er in de arbeidsovereenkomst nog dat het dienstverband eindigt bij de leeftijd van 65 jaar. Doordat de AOW-leeftijd is verhoogd, is zo’n bepaling nu ongeldig. U zult de werknemer tot de AOW-gerechtigde leeftijd in dienst moeten houden.

Als uw werknemer niet meewerkt

UWV. Als de werknemer geen vaststellingsovereenkomst wil sluiten, kunt u bij het UWV een ontslagvergunning aanvragen. Het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is een geldige reden, mits de aanvraag is ingediend vóór de AOW-leeftijd wordt bereikt. Let op. Het UWV verleent geen ontslagvergunning als blijkt dat de AOW-gerechtigde werknemer geen ruimte maakt voor een jongere werknemer of als hem na ontslag een tijdelijk contract wordt aangeboden.

Tijdpad aanvraag ontslagvergunning i.v.m. pensioen
Vergunning aanvragen bij het UWV Minimaal twee maanden voor AOW-leeftijd, let op de opzegtermijn!
Ontvangst ontslagvergunning Eén maand na aanvraag.
Opzeggen arbeidsovereenkomst Minimaal één maand voor AOW-leeftijd. (Vanaf tien dienstjaren: twee maanden. Vanaf vijftien dienstjaren: drie maanden.)
Ingangsdatum ontslag Bij het bereiken van de AOW-leeftijd.

Kantonrechter. Is uw aanvraag ingediend als de werknemer de AOW-leeftijd al heeft bereikt, dan is de kans groot dat u géén ontslagvergunning krijgt. In dat geval kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Nadert een werknemer zijn pensioendatum, maar staat niet in zijn arbeidsovereenkomst dat het dienstverband per die datum van rechtswege eindigt? Probeer het op te lossen met een vaststellingsovereenkomst. Lukt dat niet, vraag dan uiterlijk twee maanden voor de pensioendatum een ontslagvergunning aan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01