LEVENSLOOP - 16.12.2014

Levenslooptegoed opnieuw voordelig op te nemen

Door het Belastingplan 2015 wordt het (opnieuw) mogelijk gemaakt om het levenslooptegoed met belastingkorting op te nemen. Uw werknemers zullen dit mogelijk bij u aankaarten. Wat moet u hiervan weten?

Overgangsregeling

Minimaal. De levensloopregeling is sinds 2012 afgeschaft. Dit betekent dat in beginsel werknemers niet meer op deze wijze kunnen sparen voor een sabbatical of andersoortig verlof. Wanneer een werknemer echter op 31 december 2011 een minimaal tegoed had van € 3.000,-, dan is deelname nog wel mogelijk. Tot en met 2021 blijft het voor hen mogelijk om het tegoed aan te houden en zelfs om nieuwe stortingen hierin te doen.

Vrij opneembaar. Op het moment dat de werknemer zijn tegoed wil opnemen, kan dit tegenwoordig bestedingsvrij. Dit hoeft niet meer verplicht te worden ingezet voor een vorm van verlof. De opname wordt belast met loonheffing.

Belastingkorting vanaf 2015

In het Belastingplan 2015 is een bijzondere faciliteit opgenomen ten aanzien van de levensloopregeling. Het wordt namelijk in 2015 mogelijk om met belastingkorting het tegoed op te nemen. Eenzelfde regeling was ook al in 2013 van toepassing. Op voorwaarde dat het gehele tegoed in 2015 wordt opgenomen, wordt slechts 80% hiervan in de heffing betrokken. De overige 20% mag dus onbelast aan de werknemer worden uitgekeerd.

Let op. De 80%-regeling is beperkt tot de hoogte van het levenslooptegoed per 31 december 2013. Dit om te voorkomen dat werknemers anticiperen op deze belastingkorting en massaal in 2014 gaan storten in hun levensloopregeling.

Opnemen of niet?

Een belastingkorting van 20% klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk. Het is echter niet zo dat een opname in 2015 per definitie voordelig is voor uw werknemer. Allereerst dient het gehele tegoed in 2015 te worden opgenomen om aanspraak te kunnen maken op de belastingkorting. Bij grote tegoeden kan de progressie in ons belastingstelsel ervoor zorgen dat er ondanks de belastingkorting alsnog veel belasting moet worden betaald. Meer dan wanneer de werknemer ervoor kiest ieder jaar een klein deel van het tegoed op te nemen.

Inkomensafhankelijk. Daarnaast kan een fors hoger inkomen ook nadelig uitpakken Zo zijn de hoogte van zowel de arbeidskorting als de algemene heffingskorting afhankelijk van het inkomen. En ook bij toeslagen speelt het inkomen een grote rol. Maakt uw werknemer veel gebruik van kinderopvang, dan kan een hoog inkomen tot een aanzienlijke daling van de toeslag leiden. Hetzelfde geldt voor de zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de huurtoeslag. Tip. Het is dus zaak uw werknemer erop te wijzen om al deze aspecten in ogenschouw te nemen alvorens hij besluit te “profiteren” van deze belastingkorting.

Vroegpensioen? De overheid heeft de laatste jaren de mogelijkheden van vroegpensioen sterk beperkt. Een levenslooptegoed kan echter nog wel worden ingezet voor een vroegtijdige pensionering. Sommige werknemers hebben inmiddels een aardig tegoed opgebouwd waarmee zij eerder kunnen stoppen met werken. Wanneer dit hun doel is, dan moeten zij niet kiezen voor deze belastingkorting.

Einde regeling. Wordt de belastingkorting benut, dan dient het gehele tegoed te worden opgenomen. Dan eindigt ook het recht om gebruik te kunnen maken van de levensloopregeling. De werknemer kan geen tegoed meer opbouwen.

De belastingkorting bij volledige opname van het levenslooptegoed is op het eerste gezicht een aantrekkelijke regeling. Of dit echt profijtelijk uitpakt voor uw werknemers, is maar de vraag. Zij moeten rekening houden met de progressie in het belastingstelsel en diverse inkomensafhankelijke regelingen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01