CONCURRENTIEBEDING - 16.12.2014

Is uw bedrijf ‘vogelvrij’ zonder concurrentiebeding?

Vanaf 1 januari 2015 mag u geen concurrentiebeding meer opnemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Betekent dit dan dat de werknemer maar mag doen wat hij wil?

Helpt een concurrentiebeding altijd?

Niet bij tijdelijke contracten. Ná 1 januari 2015 mag u alleen nog een concurrentiebeding met uw werknemer afspreken als u een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft afgesloten.

Met een échte straf. Een concurrentiebeding heeft alleen maar zin als u aan de overtreding van het beding een boete verbindt. Tip. Om aanspraak te kunnen maken op een boete is het niet nodig dat u ook daadwerkelijk schade heeft geleden. De enkele overtreding van het beding is voldoende.

Soms mag het tóch! In sommige gevallen mag u tóch een concurrentiebeding opnemen in de arbeidsovereenkomt voor bepaalde tijd. Dat mag alleen als u gemotiveerd in het concurrentiebeding aangeeft dat zwaarwichtige belangen een concurrentiebeding vereisen én deze zwaarwichtige belangen ook omschrijft.

Download een model ‘Concurrentiebeding in arbeidsovereenkomst bepaalde tijd’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 20.04.04).

Noodzaak aan begin én einde ...

Dubbel toetsen. Het is belangrijk dat het concurrentiebeding niet alleen noodzakelijk is op het moment dat uw werknemer in dienst treedt, maar óók op het moment dat u zich op het concurrentiebeding wilt beroepen. Zo kunt u geen beroep doen op het concurrentiebeding als er bij de ‘start’ wél bedrijfs- of dienstbelangen waren, terwijl die belangen er niet meer zijn bij het einde van het dienstverband. Let op. Een werknemer kan ook naar de rechter stappen voor een vergoeding als het beding hem zo ver beperkt dat hij alleen nog maar bij u werkzaam kan zijn.

Tip. Is het niet mogelijk een concurrentiebeding op te nemen, maar wilt u niet dat uw medewerker u ná het einde van zijn dienstverband concurrentie aandoet? Neem dan een relatiebeding op in de arbeidsovereenkomst met boetebeding. Zo’n beding zorgt ervoor dat uw werknemer uw relaties in een bepaalde periode niet mag benaderen.

Download een model ‘Relatiebeding’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 20.04.04).

Niets opgenomen?

Geen lege handen. Heeft u geen concurrentiebeding of relatiebeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst? Dan biedt de wet u nog enig soelaas. De wet geeft u namelijk twee mogelijkheden om uw ex-werknemer aan te spreken:

  1. u kunt uw exwerknemer aanspreken op grond van een zogenaamde ‘onrechtmatige daad’. Daarvan is sprake als uw werknemer zich zodanig onwettig of ongeoorloofd heeft gedragen dat u daardoor schade heeft geleden. Op deze grond kunt u schadevergoeding claimen. Het is vaste rechtspraak dat een werknemer niet onrechtmatig mag handelen ten opzichte van zijn oud-werkgever;
  2. u kunt uw ex-werknemer aanspreken omdat hij heeft gehandeld in strijd met de eisen van het ‘goed werknemerschap’. Dit is bijv. het geval als de ex-werknemer in strijd met alle redelijkheid en billijkheid heeft gehandeld.

Tip. Neem in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een gemotiveerd concurrentiebeding op.

Zorg dat u altijd een mogelijkheid hebt om een ex-werknemer aan te spreken.Dit kan door de noodzaak van een concurrentiebeding te motiveren. Daarmee kunt u een beroep op het beding doen en de boete incasseren. Wilt u geen rompslomp, dan is een relatiebeding een goed alternatief.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01