Ik kopieer niets, dan betaal ik ook niet
Factuur Stichting Reprorecht zonder kopieermachine? Door de Regeling Reprorecht Bedrijfsleven mag uw horecabedrijf kopieën maken uit kranten, tijdschriften of boeken. Heeft u geen kopieerapparaat ? In dat geval hoeft u geen vergoeding voor reprorecht te betalen. U kunt op de site van de Stichting Reprorecht onder de rubriek “Aanpassen bedrijfsgegevens” aangeven dat u geen kopieerapparaat in uw bedrijf heeft. Vindt u dat de hoogte van de vaste vergoeding niet in redelijke verhouding staat tot het feitelijke fotokopieergedrag binnen uw horecabedrijf, tref dan een individuele betalingsregeling. Dat kan op basis van het totale aantal kopieën dat u per jaar produceert en het percentage dat tot auteursrechtelijk beschermde werken moet worden gerekend. Meer informatie over de individuele regeling vindt u op de site van Stichting Reprorecht ( https://www.reprorecht.nl/ondernemers ).
Nieuw: nu ook digitaal. De factuur betreft een vergoeding voor het kopiëren uit tijdschriften, kranten en boeken. De regeling is echter gemoderniseerd: ook het digitale kopiëren is nu voortaan geregeld, terwijl de hoogte van de factuur bijna gelijk blijft. Bedrijven mogen korte gedeelten en artikelen nu niet alleen fotokopiëren, maar ook scannen, e-mailen, printen of op een pc of intranet zetten.
Basisregeling. De basisregeling is geschikt voor de meeste (horeca-)bedrijven (vanaf € 18,- per jaar). Zij maken ongeveer evenveel kopieën (digitaal of op papier) als andere bedrijven met een vergelijkbare omvang die in diezelfde sector actief zijn. Stichting Reprorecht biedt daarom standaard een basisregeling aan. Dit is voor bedrijven de gemakkelijkste optie tenzij u aangeeft dat u nooit kopieën maakt.
Registratieregeling? Er bestaat een registratieregeling voor (horeca-)bedrijven die zelf een kopieeradministratie willen gaan bijhouden omdat zij van mening zijn dat zij veel minder kopiëren dan andere zaken. Om dit aan te tonen moet u een tijd bijhouden hoeveel kopieën uw horecabedrijf maakt en uit welke tijdschriften, kranten en boeken. U kunt beter meteen aangeven dat u nooit digitale kopieën of fotokopieën maakt.