Grafieken: nieuwe tools
Chartcube
Chartcube ( http://www.chartcube.com ) richt zich specifiek op iPad-gebruikers. Deze nieuwkomer speelt namelijk in op de ‘ruimtelijke’ beperkingen die tablets nog steeds hebben ten opzichte van volwaardige computers. Want hoewel Excel (terug te vinden in de App Store) sinds kort grotendeels gratis te gebruiken is op de iPad, blijft het een aanzienlijke uitdaging om op het kleine scherm spreadsheets te analyseren.
De makers van Chartcube willen daar nu verandering in brengen: deze gratis app visualiseert data aan de hand van een interactieve kubus (kijk eens op http://goo.gl/QPpQno voor een voorbeeld).
Hoe werkt het?
Data importeren. Dit moet u vooraf weten: Chartcube toont alleen reeds bestaande gegevens op een vernieuwende manier, maar laat het zelf niet toe om data en grafieken te wijzigen of te creëren in de app. De brongegevens kunt u importeren in de vorm van een Excel-spreadsheet. Heeft u die bv. gekregen als attachment bij een mailtje, kies dan voor de bijlage in het mailprogramma de optie ‘Open met’ en selecteer Chartcube uit de mogelijkheden. Bevinden de cijfergegevens zich bv. in Google Drive, dan kunt u die op een gelijkaardige manier importeren. Spreadsheets die bewaard werden in Dropbox, zijn zelfs rechtstreeks toegankelijk vanuit Chartcube.
Voorstelling. Na het importeren worden de data meteen in staafdiagrammen weergegeven. Bevat de spreadsheet meerdere variabelen, dan worden die getoond op de andere vlakken van de virtuele kubus. Om ze te zien, veegt u van links naar rechts over het scherm. Door van boven naar beneden te vegen, worden de gegevens dan weer op verschillende manieren gegroepeerd. Hoe dit precies moet gebeuren, kunt u instellen via het Setup -icoontje bovenaan rechts. Standaard toont Chartcube horizontale staafdiagrammen, maar via de instellingen kunt u ook kiezen voor enkele alternatieve weergaven.
Tip. Extra handig is dat u bv. op een bepaalde staaf kunt tappen om de achterliggende data in detail te gaan bekijken.
Delen en becommentariëren. Voor het gebruik van Chartcube hoeft u zich in principe niet (gratis) te registreren, maar als u dat wél doet, is het ook mogelijk om de grafieken te delen met anderen. Die kunnen ze dan zelfs van commentaar voorzien, op voorwaarde dat ze deze app eveneens installeren én zich registreren. En daarmee hebben we alle mogelijkheden van deze app besproken. Kortom: eenvoudig, maar nuttig voor tabletgebruikers.
Charted
Ook een aanrader is Charted ( http://www.charted.co ). Wanneer u in het invulveld een link naar een csv-bestand of een Google Docs-spreadsheet plakt, maakt deze cloudtool er een grafiek van.
Tip. Staat het bestand nog nergens online, dan kunt u het bv. in uw Dropbox zetten en de overeenkomstige link gebruiken. U moet het online bestand in de settings wel op ‘delen’ zetten, zodat Charted er toegang toe heeft. Handig is dat de grafiek in Charted automatisch aangepast wordt wanneer u de brongegevens wijzigt. U kunt uw charts ook delen met anderen via een url die altijd up-to-date blijft.