NOTARIS - 20.11.2014

Nieuw geluk: nieuw contract en testament?

Na echtscheiding of overlijden heeft u opnieuw het geluk gevonden en u gaat met uw nieuwe partner samenwonen. Wellicht heeft u nog thuiswonende kinderen van u of van uw partner. Wat is raadzaam om te regelen?

Waar stil bij te staan? Deze vragen spelen er.

  • Kunt u of uw nieuwe partner financiëel ongestoord in uw huis blijven wonen na overlijden van een van u beiden of wordt de langstlevende afhankelijk van de goede wil van de kinderen?
  • Wie zijn uw wettelijke erfgenamen en zijn zij in staat om de zaken samen in goed onderling overleg te regelen met de langstlevende partner?

Als uw situatie door uw nieuwe liefde is veranderd, is het daarom heel belangrijk om uw ‘roze bril’ even af te zetten. Het is van belang om ook eens ‘zakelijk’ te kijken naar de juridische en financiële gevolgen in het geval uw nieuwe relatie onverhoopt mocht eindigen.

Alles goed en naar wens geregeld?

Samenlevingscontract. Het is dus raadzaam om te kijken of alles nog wel goed geregeld is. Een samenlevingscontract is vaak aan te raden. Er moeten niet alleen afspraken worden gemaakt die gelden gedurende de periode waarin u samenwoont. Spreek ook nu al af hoe alles wordt geregeld als de relatie onverhoopt zou eindigen, omdat u besluit weer uit elkaar te gaan of in het trieste geval dat een van u overlijdt.

Testamenten. Het is ook raadzaam om kritisch te kijken naar eventuele testamenten die u in het verleden gemaakt heeft. De kans is groot dat ook uw testamenten aangepast moeten worden aan de nieuwe situatie. Samenwoners zijn geen erfgenamen van elkaar, ook niet als zij een samenlevingscontract hebben gemaakt. Als er geen testament is, gaat de nalatenschap van een samenwonende partner in eerste instantie naar zijn of haar kinderen. Als er geen kinderen zijn, gaat de nalatenschap naar de andere, meest directe familieleden (ouders, broers, zusters of verdere verwanten). Als u dit niet wilt, is het dus noodzaak om een testament op te laten maken!

Legitieme portie. U mag uw kinderen onterven, maar als zij het hier niet mee eens zijn, kunnen zij na uw overlijden een beroep doen op hun ‘legitieme portie’. Zij worden dan geen erfgenaam, maar kunnen een geldbedrag opeisen ter grootte van de helft van het erfdeel waarop zij recht gehad zouden hebben als u ze niet zou hebben onterfd. In principe moet dit bedrag dan binnen zes maanden na het overlijden worden uitgekeerd.

In een samenlevingscontract én in een testament kunt u regelen dat dit bedrag pas aan uw kinderen hoeft te worden uitgekeerd nadat ook de overblijvende partner is overleden. De aanspraken van uw kids worden zo in de ijskast gezet.

Problemen voorkomen. Duidelijke afspraken voorkomen dat er later discussie ontstaat tussen de ex-partners of de overblijvende partner en de erfgenamen van de overleden partner.

Financiële en fiscale voordelen

Als alles goed geregeld is, kan dit na een onverhoopt overlijden enorme fiscale voordelen opleveren. De langstlevende partner (mét samenlevingsovereenkomst) heeft recht op de grote vrijstelling in de erfbelasting zoals die geldt voor gehuwden. In 2014 is dat € 627.367,-. Als de kinderen van uw partner van u erven, krijgen zij onder bepaalde voorwaarden exact dezelfde vrijstellingen voor de erfbelasting als uw eigen kinderen.

Als samenwoners elkaar een deel van hun erfenis willen toedelen, dan is er een testament nodig. Regel ook een samenlevingscontract, dan heeft de langstlevende partner recht op de grote vrijstelling in de erfbelasting van € 627.367,-.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01