Uw volgende stap

PROCEDURE - 20.11.2014

Ken uw recht op schadevergoeding!

Sinds 1 juli 2013 kent het belastingrecht een recht op schadevergoeding. Dit is nog bij weinig mensen bekend en geldt momenteel nog uitsluitend voor de vennootschapsbelasting. Hoe zit dat? Wanneer kunt u daar een beroep op doen?

Wet nadeelcompensatie

Onrechtmatig besluit. Sinds 1 juli 2013 geldt de Wet nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten. Hierdoor hebben burgers recht op schadevergoeding als zij schade hebben geleden door een zogenoemd ‘onrechtmatig besluit’ van een overheidsorgaan.

Alleen voor vennootschapsbelasting. Er is voor gekozen deze regeling voor de Belastingdienst gefaseerd in te voeren. Dit betekent dat de wet gedurende drie jaar alleen van toepassing is op de vennootschapsbelasting. Na drie jaar (dus per 1 juli 2016) is het de bedoeling dat de wet voor alle beslissingen van de Belastingdienst gaat gelden.

Wanneer indienen?

Inspecteur komt terug op beslissing. Er is al snel sprake van een onrechtmatig besluit als de inspecteur moet terugkomen op zijn beslissing. Dit is bijvoorbeeld als een aanslag in de bezwaar- of beroepsfase wordt verminderd of vernietigd. Het gaat hier om een zogenaamde ‘risicoaansprakelijkheid’ waardoor er niet per se sprake hoeft te zijn van ‘schuld’ van de inspecteur.

Let op. In sommige gevallen kan de aansprakelijkheid van de inspecteur worden beperkt als de schade mede door toedoen van de belastingplichtige is ontstaan. Dit speelt bijvoorbeeld als die belastingplichtige geen informatie heeft verstrekt terwijl dat wel vereist was.

Welke schade?

Gemaakte kosten. De bedoeling van de Wet nadeelcompensatie is dat alle schade vergoed wordt. Daarbij wordt eerst gekeken welke kosten al standaard vergoed worden op basis van het (dwingende) recht. Als proceskosten en belastingrente dus al vergoed worden, kunnen die kosten niet nogmaals geclaimd worden. Schade die wel voor vergoeding in aanmerking komt, zijn bijvoorbeeld de kosten van een zekerheidsstelling of extra bedrijfskosten omdat een begunstigende beslissing ten onrechte niet is gegeven.

Immateriële schade. Verder kan verzocht worden om een kostenvergoeding als een besluit niet tijdig is genomen. Onder het huidige recht is het al gebruikelijk om dan schade te claimen wegens spanning en frustratie omdat de bezwaar- en beroepsprocedure te lang heeft geduurd (langer dan twee jaar). In die situatie wordt doorgaans een (standaard) bedrag vergoed van € 500,- per verdere overschrijding van zes maanden.

Hoe indienen?

Bij de inspecteur. Een verzoek om schadevergoeding moet eerst schriftelijk ingediend worden bij de inspecteur die het besluit heeft genomen. Acht weken daarna kan bij de rechter een zelfstandige verzoekschriftprocedure worden gestart. Dit laatste wijkt af ten opzichte van de huidige regeling voor andere belastingen.

Direct bij de rechter. Gedurende een beroeps- of hoger beroepsprocedure kan het verzoek direct worden ingediend bij de betreffende rechter.

Let op. Als u niet verzoekt om schadevergoeding wordt het ook niet toegekend.

Binnen vijf jaar. Een verzoek om schadevergoeding kan nog worden ingediend tot vijf jaar nadat de vernietigde of verminderde aanslag of beschikking onherroepelijk is vast komen te staan.

Als u schade heeft geleden door een aanslag vennootschapsbelasting die ten onrechte tot een te hoog bedrag is opgelegd, kunt u bij de inspecteur of bij de rechter een schriftelijk verzoek tot schadevergoeding indienen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01