DGA - AANSPRAKELIJKHEID - 22.10.2014

Goed afgedekt met een BV! Of toch niet?

Een collega-ondernemer dacht zijn zaken goed op orde te hebben met de oprichting van een BV. Zo was hij mooi juridisch ingedekt. Totdat de bank toch bij hem privé kwam aankloppen …

Een BV als buffer

Veilig in een BV. Veel ondernemers kiezen er ná de beginfase voor om hun bedrijf onder te brengen in een BV (of in een andere rechtspersoon, zoals een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid (UA)). Een van de voordelen hiervan is dat er zo een strikte scheiding wordt gemaakt tussen de onderneming en het privévermogen.

Waarom een BV? Door uw bedrijf in een BV onder te brengen, zorgt u ervoor dat de schulden die de BV maakt, ook alleen te verhalen zijn op de BV. Let op. Dat geldt dus alleen voor schulden die de BV maakt, niet voor schulden die u als privépersoon maakt. En hierin schuilt een gevaar.

Tekent u mee?

Veilig ondernemen. Een ondernemer had met deze gedachte een BV opgericht. Zo kon hij veilig ondernemen zonder privérisico. Voor deze BV had hij bij de bank een rekening-courant geopend. Helaas ging het niet zo goed met het bedrijf, er waren schulden en de rekening-courant stond een flink bedrag in de min. Uiteindelijk ging de BV zelfs failliet.

Debiteur/rekeninghouder. Weet u nog? De BV is alleen aansprakelijk voor schulden die de BV maakt. De wet kent hierop weliswaar een uitzondering voor de situatie dat er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur. Dat was in dit geval echter niet aan de orde. Toch klopte de bank bij de ondernemer als privépersoon aan.

Op twee namen. Uit de papieren van de bank bleek immers dat de rekening-courant niet alleen op naam van de BV, maar ook op naam van de ondernemer stond. Onder het kopje ‘debiteur/rekeninghouder’ was namelijk niet alleen de BV, maar ook de ondernemer vermeld. En er stonden twee handtekeningen onder: één namens de BV en één voor de ondernemer zelf. Met andere woorden: de ondernemer was als privépersoon naast de BV rekeninghouder en daarom ook aansprakelijk voor het negatieve saldo op de rekening. Deze schuld kon immers niet alleen aan de BV, maar ook aan de ondernemer zelf worden toegeschreven.

Via de achterdeur aansprakelijk. Het is in deze tijden lastig om een financiering van de bank te krijgen. Meestal vraagt de bank hiervoor extra zekerheid door ook uw privévermogen bij een financieringsvoorstel te betrekken. Soms expliciet, door u te vragen als persoon borg te staan voor de schulden van de BV. Soms is dat echter minder duidelijk, zoals in het voorbeeld van de rekeningcourant die op twee namen staat. Dan bent u, naast uw BV, toch nog via een achterdeur aansprakelijk voor schulden van uw bedrijf.

Waarschuwingsplicht.

Bank moet waarschuwen. De beschreven constructie brengt nogal wat risico’s met zich mee voor de ondernemer. Op de bank rust daarom een waarschuwingsplicht. Deze waarschuwingsplicht is er om klanten te behoeden voor de gevaren van eigen lichtzinnigheid en gebrek aan inzicht.

De bank zal zich ervan moeten vergewissen dat u weet waarvoor u tekent. Daar zou u in dit geval wel wat twijfels bij kunnen hebben. Tip. Laat u door de bank goed voorlichten over de producten waarvoor u tekent. De bank is dat verplicht. En: een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Door privé mee te tekenen voor schulden van uw BV (bijvoorbeeld bij een rekening-courant), bent u als privépersoon via een achterdeur toch weer aansprakelijk voor schulden van uw bedrijf. Wees daar dus alert op!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01