AUTO VAN DE ZAAK - 17.10.2014

Baas, heb je even een (andere) auto voor mij?

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen heeft onlangs afspraken met de Belastingdienst gemaakt over de tijdelijk vervangende auto van de zaak en over het privégebruik van deelauto’s. Hoe zit dat?

Bijtelling auto van de zaak. Als er op jaarbasis voor meer dan 500 kilometer privé gebruik wordt gemaakt van de auto van de zaak, dan moet er voor dat privégebruik een fiscale bijtelling plaatsvinden over de cataloguswaarde (incl. btw en bpm) van de auto.

Tijdelijk vervangende auto

Dubbele bijtelling. Wordt er, al is het maar tijdelijk, ook een andere auto van de zaak vervangend aan diezelfde werknemer ter beschikking gesteld, dan moet ook over die tweede auto de bijtelling plaatsvinden, zelfs als daarmee niet eens privé wordt gereden.

Stel, uw werknemer heeft de beschikking over een ‘milieuvriendelijke’ elektrische auto van de zaak. Niets mis mee, maar dat opladen is soms wel vervelend of niet mogelijk als de werknemer met die auto op vakantie wil of een andere lange afstand in privé wil afleggen.

Als uw werknemer met uw goedvinden in die situaties een andere auto van de zaak mag gebruiken, komt de dubbele bijtelling om de hoek.

Afspraak met de fiscus. Om die dubbele bijtelling bij een tijdelijk vervangende auto van de zaak te voorkomen, is er een afspraak bereikt tussen de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen en de Belastingdienst.

Verklaring. Door het invullen van het formulier ‘Verklaring tijdelijk vervangend voertuig’ wordt, mits uiteraard waarheidsgetrouw ingevuld, de tweede bijtelling voorkomen. Er wordt slechts betaald voor de auto van de zaak waarmee daadwerkelijk is gereden.

Formulier: ‘Verklaring tijdelijk vervangend voertuig’ (BT 19.16.04)

Hoe zit het met een poolauto?

Carpoolen. In de praktijk zijn er ook zogenaamde ‘poolauto’s’. Een poolauto is een auto van de werkgever waarmee verschillende werknemers gezamenlijk naar de werkplek komen. Werknemers die niet met de eigen auto naar de zaak komen, kunnen zodoende toch hun werkplek elders per auto bereiken, bijvoorbeeld als die plek moeilijk of niet bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Let op. Als de poolauto ook privé wordt gebruikt, dan is de fiscale bijtelling van toepassing.

Afspraken met de fiscus. Ook op dat vlak heeft het brancheoverleg nu tot resultaat geleid. In een dergelijke situatie mag de werkgever namelijk als ‘autoverhuurder’ optreden. De werkgever moet dan een zakelijk tarief voor het privégebruik van die auto in rekening brengen bij de werknemer. Ook moet er een sluitende kilometeradministratie worden bijgehouden.

Zakelijke vergoeding. Het tarief is afhankelijk van het dagdeel dat de auto wordt verhuurd. Ook is er een apart weekendtarief. De autotypen zijn in vier klassen onderverdeeld, van klein naar grote middenklasse.

Let op. De te hanteren tarieven zijn exclusief brandstofkosten. Die zal uw werknemer zelf moeten dragen, maar dat is nog altijd aantrekkelijker dan de forfaitaire fiscale bijtelling.

Brancheregeling privégebruik deelauto (BT 19.16.04)

Door gebruik te maken van de afgesproken brancheregelingen voorkomt u bijtelling over twee auto’s bij tijdelijk vervangend vervoer. Voor privégebruik van een poolauto voorkomt de verhuurconstructie dat uw werknemer met een bijtelling wordt geconfronteerd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01