Rekening van uw leverancier niet betaald, btw terug?
Als uw omzet belast is met btw, mag u de btw die u als ondernemer betaalt, verrekenen met de btw die u moet afdragen. Dat is anders als u de factuur uiteindelijk niet betaalt, bijvoorbeeld omdat de bank vanwege uw cijfers de geldkraan heeft dichtgedraaid. En hoewel u er dan juist niet op zit te wachten, moet u er wel rekening mee houden dat dan ook de fiscus langskomt. Hoe zit dat?
Leverancier vraagt ook btw terug
Als u de factuur niet betaalt … Als u uw rekening uiteindelijk niet betaalt, zal uw leverancier de al afgedragen btw terugvragen aan de fiscus. Dat is voor de fiscus voldoende aanleiding om de door u al afgetrokken btw bij u te komen halen.
Termijn. De btw-wetgeving verplicht u om de btw weer af te dragen:
- zodra het redelijkerwijs duidelijk is dat u de factuur niet zult betalen;
- en in ieder geval twee jaren nádat het factuurbedrag opeisbaar is geworden.
Het is dus van belang te weten welke betalingstermijnen er zijn afgesproken, want als de termijn van twee jaar nog niet verstreken is, is het aan de inspecteur om hard te maken dat betaling redelijkerwijs niet meer te verwachten is. En dat valt niet mee.
Mondelinge afspraak tricky
Als de inspecteur vermoedt dat u een factuur niet meer of slechts gedeeltelijk betaalt, zal hij erachter proberen te komen welke betalingstermijnen er zijn afgesproken. Leverancier en afnemer komen dit in de regel schriftelijk overeen, maar het kan natuurlijk ook mondeling. Dat dit laatste niet zonder gevaren is, bleek onlangs voor het Gerechtshof in Arnhem, 12.09.2014 ( GHARL:2014:6754 ). Een handelaar in schoenen had al enkele jaren zijn vaste leverancier niet betaald en deze had daarop de afgedragen btw teruggevraagd aan de fiscus. Daarop startte de inspecteur bij de afnemer een boekenonderzoek. Daaruit bleek inderdaad dat een aantal facturen niet was betaald, waarop een naheffing volgde van ruim € 1 miljoen.
Betalingstermijn verstreken? De vraag waarover het gerechtshof zich in deze zaak moest buigen, was of de betalingstermijn inmiddels al twee jaar verstreken was. Volgens de inspecteur was dit ruimschoots het geval. In de algemene leveringsvoorwaarden stond immers een betalingstermijn van 30 dagen en de facturen hadden deze termijn reeds met meer dan twee jaar overschreden.
Volgens de afnemer was dit echter niet het geval. Hij wees erop dat zijn leverancier mondeling had toegezegd dat er pas betaald hoefde te worden zodra hij de schoenen verkocht had. Dit kon hij echter niet hard maken, dus werd het naheffen.
Voorkom zulke nare verrassingen
Schriftelijk bevestigen. Alleen als u kunt bewijzen dat u met uw leverancier een afwijkende betalingstermijn heeft afgesproken, zal men hiervan uitgaan. Zorg er dan voor dat u dit zwart-op-wit heeft, anders is bewijs leveren erg moeilijk. Reken er ook niet op dat uw leverancier uw versie zal onderschrijven, want zodra blijkt dat hij zijn vordering nog kan innen, kan hij de btw niet terugvragen. En dat gemis zal hij zeker niet voor zijn rekening nemen.