Onduidelijke perceelsgrens?
Probleem erfgrens. Piet ligt al jarenlang overhoop met zijn buurman Henk over waar nu precies de grens loopt tussen hun beide percelen. Volgens Piet ligt de grenslijn op een afstand van twee meter van de gevel van Henk. Dat blijkt ook uit de kadastrale kaart. Maar Henk is het daar niet mee eens. Volgens hem loopt de grens op een afstand van ten minste 2,5 meter van zijn gevel.
Waar loopt de grenslijn?
Verklaring rechter. Henk vraagt aan de rechter de grenslijn tussen de beide percelen bindend vast te stellen op een afstand van 2,5 meter van zijn gevel. Ook wil hij dat het oordeel van de rechter wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. En ten slotte vraagt hij aan de rechter een ‘Verklaring voor recht’ dat hij door verkrijgende verjaring eigenaar is geworden van de strook grond met een breedte van 0,5 meter over de volle lengte van zijn perceel.
Partijbedoeling. Om een antwoord te kunnen geven op de vraag waar een erfgrens loopt, moet volgens de rechter in eerste instantie worden gekeken naar de bedoeling van de oorspronkelijke eigenaren van beide percelen, zoals deze in de notariële akte van overdracht is vastgelegd. Daar zijn namelijk ook de huidige eigenaren (Piet en Henk) aan gebonden. In dit geval is de partijbedoeling moeilijk te achterhalen, want de beide oorspronkelijke eigenaren zijn inmiddels overleden. Dus aan hen kan niets meer worden gevraagd!
Andere factoren. Daarom moet volgens het Hof Den Haag, 10.07.2014 ( GHDHA:2014:2225 ), worden gekeken naar andere aanknopingspunten om de erfgrens te bepalen. Volgens Henk is één daarvan het hekwerk dat aan de achterzijde op de grenslijn staat. De rechter ziet dat echter anders. Een hekwerk hoeft namelijk niet per definitie op de grenslijn te staan, maar kan net zo goed op één van beide percelen zijn geplaatst.
Opmeting door het Kadaster
Kadaster. Een betere aanwijzing is de veldwerktekening die acht jaar geleden op verzoek van Piet door het Kadaster is gemaakt. Achterin zijn tuin staan enkele schuren. En omdat de erfgrens voor hem onduidelijk was, heeft hij daarvoor het Kadaster ingeschakeld. Destijds heeft hij ook Henk daarover geïnformeerd. Die vond het toen niet nodig om bij de opmeting aanwezig te zijn. De rechter gaat dan ook uit van de juistheid van de kadastrale veldwerktekening en oordeelt dat de perceelsgrens 2 meter van de gevel van Henk ligt.
Niet verjaard
Geen 10 jaar. Henk heeft de strook grond van 0,5 meter volgens de rechter niet door verjaring verkregen. Daarvoor moet hij de grond namelijk ten minste 10 jaar onafgebroken in zijn bezit hebben.
Ook geldt als eis dat Piet al die tijd ondubbelzinnig moet hebben begrepen dat Henk zichzelf als eigenaar van de grond beschouwde. Dat dit niet het geval is, blijkt wel uit het feit het nog maar acht jaar geleden het Kadaster bij de opmeting heeft vastgesteld dat de strook grond aan Piet toebehoort. De rechter wijst dan ook resoluut alle eisen van Henk van de hand. Wel moet hij nog € 2.973,- aan proceskosten betalen. Al met al dus een duur strookje grond!