BOER EN BEDRIJF - 16.09.2014

Getroffen door Russische boycot? Wat nu?

Bent u getroffen door de Russische boycot, dan kan het helpen als u wat uitstel krijgt voor uw belastingverplichtingen. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe kunt u die nu benutten?

Verminderen voorlopige aanslag. Als aan de Belastingdienst al een voorschot wordt betaald op de belastingheffing over de winsten van uw onderneming en de winstverwachting daalt (bijvoorbeeld door de Russische boycot), kunt u de Belastingdienst verzoeken om de voorlopige aanslag te verminderen. Is er al meer betaald dan er over het gehele jaar verschuldigd is, dan levert dit een teruggave op.

Achterwaartse verliesverrekening. Een verlies van een BV is verrekenbaar met de winst van het jaar ervoor (bij IB-ondernemingen met de winst van drie voorafgaande jaren). Dit kan echter pas als de definitieve aanslag over het verliesjaar is vastgesteld en dat duurt soms erg lang. Het is dus mogelijk om na het indienen van de aangifte op verzoek alvast 80% van het verlies te verrekenen.

Verlagen salaris DGA. Als het nodig is voor de continuïteit van de BV, kunt u als directeur-groot aandeelhouder uzelf een lager loon toekennen dan gebruikelijk is. Naast de besparing van het salaris, leidt dit tot een vermindering van de af te dragen loonbelasting. De Belastingdienst stelt doorgaans wel de voorwaarde dat de liquiditeiten dan niet op andere wijze uit de BV naar privé gehaald worden.

Aangifte vennootschapsbelasting. Doe tijdig een (voorlopige) aangifte vennootschapsbelasting over 2013. Bedrijven die in 2013 winstgevend zijn geweest, maar nu in liquiditeitskrapte zijn gekomen, zullen mogelijk geneigd zijn laat aangifte vennootschapsbelasting te doen, om de belastingheffing uit te stellen. Dit is niet verstandig, omdat nu 8,15% rente wordt berekend. U kunt beter toch aangifte te doen en dan afspraken met de Belastingdienst maken over uitstel van betaling. Er wordt dan een lagere rente van 4% in rekening gebracht.

Versoepeld uitstelbeleid

Uitstel van betaling. De Belastingdienst merkt de Russische boycot aan als een ‘externe oorzaak’, waardoor levensvatbare bedrijven uitstel van betaling kunnen krijgen. De Belastingdienst gaat dan coulant met uitstelverzoeken om. Waar normaal gesproken het uitstel van betaling maximaal twaalf maanden is als zekerheden worden verstrekt, mag de Belastingdienst daar nu van afwijken. Dit uitstel kan alleen worden verkregen als een ‘derdedeskundige’ (bijvoorbeeld de accountant) verklaart dat de betalingsproblemen tijdelijk zijn en dat de onderneming bedrijfseconomisch gezond is. Verder moet het bedrijf aan alle nieuwe betalingsverplichtingen voldoen en mag het bedrijf niet eerder uitstel van betaling hebben gekregen.

Kortlopend uitstel

Voor relatief kleine belastingschulden. Sinds vorig jaar is er ‘kort’ uitstel van betaling voor relatief ‘kleine’ belastingschulden. Tot een bedrag van € 20.000,- kan maximaal vier maanden uitstel van betaling worden verkregen. Dit uitstel kan zonder nadere toelichting op de oorzaken zowel telefonisch als schriftelijk worden verkregen. Voorwaarde voor deze regeling is dat er geen dwangbevelen zijn uitgereikt, geen vergrijpboetes zijn opgelegd en de onderneming aan zijn aangifteverplichtingen heeft voldaan. Als dit uitstel eenmaal is verkregen, komt de onderneming niet meer in aanmerking voor enig ander uitstel.

Maak gebruik van de diverse mogelijkheden om uw fiscale verplichtingen te versoepelen. Zoals bijv. (kort)lopend uitstel van betaling, vermindering van de voorlopige aanslag, verliesverrekening, verlaging DGA-salaris. Dit kan u helpen bij liquiditeitskrapte!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01