Gedoe over betalingen kunt u voorkomen
Aangenomen werk. Collega-aannemer Jan neemt een opdracht aan voor renovatiewerkzaamheden aan een toilet voor een vaste prijs. Er is een betalingsschema overeengekomen door partijen van 50% aanvang werk, 40% tijdens uitvoering en 10% bij oplevering.
Geschil. Naast een aantal door de opdrachtgever opgegeven klachten over de uitvoering, ontstaat er onenigheid over de betalingen. Het geschil komt bij de Geschillencommissie ( KLU 79223 ). Bouwondernemer Jan voert als verweer op dat de helft van de factuur nog niet voldaan is en dat alles wat niet in orde is, al hersteld is of nog zal worden.
Facturering en betaling
Uit de processtukken blijkt dat er facturen over 50 en 40% van de aanneemsom zijn. De restfactuur ontbreekt. De opdrachtgever beweert € 1.000,- contant betaald te hebben, maar heeft geen bewijs in het geding gebracht dat door hem enig overeengekomen bedrag aan de aannemer is betaald. Deskundige. Er wordt een deskundige ingeschakeld. Zijn bevindingen worden door de commissie als de hare overgenomen.
Uitspraak. De commissie is van oordeel dat de ondernemer toerekenbaar ontoereikend heeft gepresteerd en dat de kosten voor herstel moeten worden voldaan. Nu echter niet is komen vast te staan dat de opdrachtgever € 1.000,- heeft voldaan, doet de aannemer terecht een beroep op verrekening van herstelkosten en moet de opdrachtgever de aannemer het restbedrag nog voldoen.
Wat is nu raadzaam?
Hoe staat u sterk? Wat moet u doen om facturering en betaling waterdicht te krijgen?
- Offerte/opdrachtbevestiging. Neem een duidelijke betalingsregeling op, waar de klant mee akkoord gaat. Noem de termijnen en bijbehorende percentages en vul aan dat voor elke termijn een aparte factuur wordt toegezonden. Benoem de termijn waarbinnen er betaald moet worden.
- Facturering. Stel elke factuur op conform de opdrachtbevestiging. Dus zet erbij om welke termijn het gaat en voor welke datum er betaald moet worden. Neem in vervolgfacturen altijd een overzicht op over wat er reeds aan aanneemsom berekend is.
- Meerwerk. Maak voor alle duidelijkheid aparte facturen voor te verrekenen en voor voor akkoord getekend meer- en minderwerk. Zo is inzichtelijk wat waarvoor wordt berekend. Laat de klant meerwerk voor akkoord tekenen.
- Betalingsachterstand. Als er niet op de afgesproken tijd wordt betaald, moet u de klant allereerst persoonlijk vragen waarom er nog niet betaald is. Vervolgens stuurt u een herinnering en ten slotte een aanmaning. Zo houdt u inzichtelijk wat de status van facturering en betaling is én maakt u bekend wat uw vervolgstappen zijn.
- Contante betaling. Mocht de klant één of meerdere facturen contant (willen) betalen en u ontvangt daadwerkelijk een bedrag, geef dan in alle gevallen ter plaatse een handgeschreven kwitantie af of zet op de toegezonden factuur welk bedrag er wanneer is betaald.
- Mobiele pinautomaat. Heeft u regelmatig met contante verkoop of met direct te betalen kleine werkzaamheden te maken, overweeg dan om een pinautomaat te huren of te kopen.