AUTO VAN DE ZAAK - 26.09.2014

Schade voor rekening werknemer?

Uw werknemer heeft een auto van de zaak. De rechter heeft onlangs een opmerkelijke uitspraak gedaan over het eigen risico bij schade aan zo’n auto.

Dat speelt bij mij niet, ik heb dat geregeld. In vrijwel alle autoregelingen die zijn gesloten tussen werkgever en werknemer is bepaald dat schade aan de auto van de zaak, voor zover niet vergoed door de verzekeringsmaatschappij, voor rekening van de werknemer komt.

Niets aan de hand, toch? Toch wel, al komt discussie hierover niet zo vaak voor. Die werknemer accepteert meestal dat die schade op zijn loonstrook wordt ingehouden. Onlangs kwam het echter tot een procedure tussen werkgever en werknemer, ondanks het feit dat in de autoregeling wel degelijk was afgesproken dat niet-vergoede schade voor rekening van de werknemer zou komen.

Wat besliste de rechter? De Hoge Raad was er, in een zaak waarbij sprake was van diefstal (door een derde) van de auto van de zaak, heel duidelijk in, 11.07.2014 ( HR:2014:1629 ). In Boek 7:661 Burgerlijk Wetboek is bepaald dat de werknemer niet aansprakelijk is voor schade toegebracht aan spullen van de werkgever, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Weliswaar bepaalt datzelfde wetsartikel in lid 2 dat hiervan ten nadele van de werknemer bij schriftelijke overeenkomst kan worden afgeweken (zoals in casu ook was gebeurd), maar die afwijking van de hoofdregel geldt slechts ‘voor zover de werknemer daarvoor verzekerd is’. En dat laatste was niet aan de orde.

Autoregeling nog eens bekijken. U doet er dus goed aan te kiezen voor een zo volledige dekking van alle schade, met uitzondering voor zover er sprake is van roekeloosheid of opzet. Wenst u dat eigen risico niet te verzekeren, leg die keuze dan voor aan de werknemer. Want, aldus de Hoge Raad, alleen als die keuze er voor de werknemer is, maar hij ondubbelzinnig heeft gekozen voor de beperkte dekking (‘gebruikelijke’ verzekering minus het eigen risico), is volledig verhaal van de niet-gedekte schade mogelijk. Let op. Uw werknemer moet zich dus tegen het risico in kwestie kunnen verzekeren. Als dat niet kan, dan blijft u als werkgever aansprakelijk. En dat geldt ook voor het eigen risico.

Pas uw autoregeling zo nodig aan of geef uw werknemer de mogelijkheid de hogere verzekeringspremie bij volledige dekking voor eigen rekening te nemen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01