(Vakantie)foto’s bewerken
Via een cloudtool
Goede gratis onlinefotobewerkers met heel wat mogelijkheden zijn FotoFlexer ( http://fotoflexer.com ), LunaPic ( http://www.lunapic.com ), PicMonkey ( http://www.picmonkey.com ), Pixenate ( http://www.pixenate.com ) en Pixlr Editor ( http://pixlr.com/editor/ ). Die staan u toe om bv. de kwaliteit van uw foto’s te verbeteren, effecten en animaties toe te voegen, het formaat aan te passen, enz. Elke bewerker heeft zo zijn eigen sterktes – denk maar aan de originele effecten bij FotoFlexer. U doet er goed aan om zelf de mogelijkheden te ontdekken en zo uw favoriete tool te vinden.
Via een browserextensie
Sommige webtools bieden ook een browserextensie aan waarmee u nóg gemakkelijker foto’s kunt bewerken. Zo is er een Pixlr Editor add-on voor Chrome ( http://tinyurl.com/pixlrinchrome ), de LunaPic -extensie werkt zowel in Chrome ( http://tinyurl.com/lunapicinchrome ) als Firefox ( https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/lunapic-image-edit/ ) en PicMonkey is er voor Chrome ( http://tinyurl.com/picmonkeyinchrome ).
Tip. Wanneer u Firefox als browser gebruikt, krijgt u via de extensie PictuTools ( https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/pictutools/ ) in één keer toegang tot alle hierboven vermelde tools. Die kunt u dan wel alleen gebruiken voor online bewaarde foto’s. Dat doet u door ze aan te klikken met de rechtermuisknop en in het contextmenu de optie PictuTools te kiezen. Via Edit kiest u vervolgens uw favoriete bewerker uit.
Voor specifieke doeleinden
Naast de ‘allround’ fotobewerkers bestaan er ook webtools voor specifieke taken. Om op een snelle manier tekst toe te voegen aan een foto, is er bv. het handige Picfont ( http://picfont.com ). ThingLink ( http://www.thinglink.com ) en Speaking Image ( http://www.speakingimage.org ) zijn dan weer nuttig om uw foto’s interactief te maken, aan de hand van o.a. doorklikbare links en audio. En voor tal van leuke ‘vintage’ filters blijft Rollip ( http://www.rollip.com ) een van onze favorieten, al is Photonotes ( http://www.photo-notes.net ) ook wel een aanrader om virtuele ‘Polaroids’ van uw foto’s te maken.
Via software
Wilt u liever een desktopprogramma op uw computer? Naast professionele pakketten zoals Photoshop is er ook heel wat goedkopere software. Een goede en uitgebreide vergelijking vindt u o.a. bij TopTenReviews ( http://photo-editing-software-review.toptenreviews.com ). Daar scoort Corel Paintshop Pro ( http://www.paintshoppro.com/nl/products/paintshop-pro/ ) het best, gevolgd door Photoshop Elements ( http://www.adobe.com/be_nl/products/photoshop-elements.html – het kleine broertje van Photoshop). Hiervoor betaalt u wel enkele tientallen euro’s. Weet ook dat Googles gratis Picasa -tool ( http://picasa.google.com ) heel wat mogelijkheden biedt.
Via mobiele apps
En dan zijn er nog de smartphone-apps waarmee u direct fotofilters kunt instellen of lokaal gemaakte foto’s kunt bewerken. Sommige van de bovenstaande webtools bieden u een mobiele versie aan, maar kijk daarnaast ook eens op Techradar ( http://tinyurl.com/fotoapps ) en Creative Bloq ( http://tinyurl.com/fotoapps2 ) voor een goede selectie.