Laatste kans fiets van de zaak?
Werkkostenregeling. Nadat jarenlang twee systemen naast elkaar hebben bestaan, zal met ingang van 1Â januari 2015 de werkkostenregeling (WKR) definitief de oude regels omtrent vergoedingen en verstrekkingen verdringen. Dus zullen er minder vrije verstrekkingen zijn, maar er is wel de mogelijkheid om binnen de forfaitaire ruimte van 1,5% van de fiscale loonsom onbelast vergoedingen te doen aan uw werknemers.
Uw kok op een fiets van de zaak
Wat per 2015? Ook de regeling voor de fiets van de zaak komt hiermee te vervallen. Zodoende is het vanaf 2015 niet langer mogelijk om onbelast een fiets met een maximale waarde van € 749,- te vergoeden, te verstrekken of ter beschikking te stellen aan de werknemer.
Nog dit jaar? Wilt u of Ă©Ă©n van uw werknemers dus nog gebruikmaken van deze regeling, dan moet dit voor het einde van dit jaar (mits u nu nog niet meedoet aan de WKR)! Er dient dan wel voldaan te worden aan de fiscale voorwaarden. Zo mag maar eenmaal per drie jaar een fiets worden vergoed en dient de werknemer deze tijdens meer dan de helft van zijn werkdagen te gebruiken voor woon-werkverkeer.
Hoe werkt de vrije ruimte?
En hoe werkt dat onder de werkkostenregeling? De vrije vergoeding die hiervoor is genoemd, bestaat niet onder deze regeling. Dit betekent dat het alleen mogelijk is om een fiets onbelast te vergoeden, te verstrekken of ter beschikking te stellen wanneer hiervoor voldoende ruimte aanwezig is in de forfaitaire vrije ruimte van 1,5%. Dit gaat dus ten koste van de mogelijkheid om andere vergoedingen of verstrekkingen onbelast te laten plaatsvinden.
Voorwaarden. Daarentegen zit u niet langer in een fiscaal keurslijf. De fiscale voorwaarden omtrent gebruik, frequentie en aanschafprijs die gelden onder de oude regels omtrent vergoedingen en verstrekkingen, hoeven niet meer in acht te worden genomen. Zodoende kan een duurdere fiets worden verstrekt, maar ook een elektrische fiets of zelfs een elektrische scooter. Zolang dit maar binnen de vrije ruimte past, is er geen probleem.
Personeelslening?
Renteloos. Wat nu als deze vrije ruimte onvoldoende is? Wordt een fiets van de zaak dan altijd volledig belast? Dat hoeft niet. Er is namelijk binnen de werkkostenregeling nog wel de mogelijkheid om een werknemer een renteloze lening te verstrekken voor de aanschaf van een fiets, een elektrische fiets of een elektrische scooter.
Zodoende kan de werknemer het vervoermiddel zelf aankopen en gebruiken voor woon-werkverkeer. Dit laatste is overigens niet noodzakelijk. Fiscaal worden er geen eisen gesteld aan het gebruik, de aanschafprijs, etc. van de fiets. Een fiscaal vrijgestelde renteloze lening kan altijd worden verstrekt.
Terugbetaling. De renteloze lening zal door de werknemer natuurlijk ook terugbetaald moeten worden. Veelal wordt hiervoor gebruikgemaakt van de reiskostenvergoeding ad € 0,19/km. Met deze onbelaste vergoeding wordt de lening dan geleidelijk afgelost. Goed geregeld, toch?