Samen met fiscus taxeren, u zit er wel aan vast
Wat is uw pand waard?
Samen waarderen. Discussies over de waardering van zaken zijn van alledag. Zoveel kopers, zoveel prijzen. Dit kan lastig zijn als u een waarde moet hangen aan uw onroerende zaak. Bijvoorbeeld omdat deze overgaat van uw eenmanszaak naar privé. Of omdat u het pand wilt overdragen aan uw kinderen of aan een onderneming van hen.
U kunt deze waarde natuurlijk laten vaststellen door uw makelaar/taxateur, maar om zeker te weten dat de fiscus hiermee akkoord gaat, kunt u ook een gezamenlijke taxatie aanvragen.
Wat houdt dit precies in? Bij een gezamenlijke taxatie gaat uw makelaar/taxateur samen met een taxateur van de Belastingdienst een waardering maken van het pand. Zij gaan hierbij uit van een peildatum en alle andere relevante factoren en omstandigheden. Denk daarbij aan ligging, bestemmingsplannen en met welk doel de waarde moet worden bepaald (verkoop pand, liquidatie onderneming).
Tip. Bespreek vooraf met uw taxateur alle relevante factoren, zoals de verhuurde of verpachte staat, achterstallig onderhoud, recente investeringen en bestemmingswijziging. Dan kan hij daar bij zijn taxatie rekening mee houden.
Aanvraag
U kunt een gezamenlijke taxatie aanvragen als er:
- een overdracht of overgang van een onroerende zaak plaatsvindt of heeft plaatsgevonden tussen u en een gelieerde partij;
- een verschil van inzicht is of kan ontstaan tussen u en de Belastingdienst over de waarde van de onroerende zaak;
- de gezamenlijke taxatie namens alle belanghebbenden wordt gedaan.
Let op. Als u dus van plan bent uw pand te verkopen aan een derde, dan is een gezamenlijke taxatie niet mogelijk.
Aanvraagformulier. Een gezamenlijke waardering kan worden aangevraagd middels het formulier ‘Aanvraag gezamenlijke taxatie’. Dit formulier kunt u downloaden van http://www.belastingdienst.nl
Digitaal. Het is sinds kort ook mogelijk om het ingevulde formulier digitaal aan te leveren. U kunt dit dan mailen naar: gezamenlijketaxatie@belastingdienst.nl.
Taxatie is bindend
Vaststellingsovereenkomst. Na het indienen van de aanvraag zal de Belastingdienst beoordelen of een gezamenlijke taxatie mogelijk is. Als dit het geval is, krijgt u eerst een vaststellingsovereenkomst toegestuurd. Hierin staat beschreven welke onroerende zaken er worden gewaardeerd en met welk doel. Let op. De waarde die vervolgens uit de waardering komt rollen, is voor beide partijen, u en de fiscus, bindend. U kunt hier dus niet meer op terugkomen.
Bezint eer ge begint. U moet zich goed realiseren dat een gezamenlijke taxatie tot een bindende waarderingsafspraak leidt. Dit gaat nog wel eens mis. Zo dacht een ondernemer voor Hof Leeuwarden dat hij, nadat de uitkomst van de gezamenlijke waardering tegenviel, met een nieuwe taxatie terug kon komen op de vaststellingsovereenkomst. Dit was uiteraard niet mogelijk en de ondernemer was gebonden aan de gezamenlijk bepaalde waarde.