G-rekening blijft nog, wel opletten bij inhuur personeel
Wat speelt er? Als het in uw bedrijf tijdelijk erg druk is, kunt u overgaan tot het inhuren van extra personeel. Daarbij is het wel oppassen geblazen, want als het bedrijf waarvan u het personeel inhuurt, de loon- en de omzetbelasting niet betaalt, kunt ú hiervoor aansprakelijk gesteld worden.
Risico ontlopen. Dit risico kunt u ontlopen door gebruik te maken van een zogenaamde ‘g-rekening’. Deze rekening kan alleen gebruikt worden voor betalingen aan de fiscus. Aan het gebruik van een g-rekening zijn voorwaarden verbonden. U doet er goed aan deze strikt na te leven, anders bent u alsnog aansprakelijk in geval van wanbetaling door de uitlener van het personeel.
Voorwaarden horecaondernemer
U bent als inlener gevrijwaard van aansprakelijkheid als u aan alle volgende voorwaarden voldoet:
- bij betaling vermeldt u het factuurnummer en de eventuele andere identificatiegegevens van de factuur;
- uw administratie geeft direct inzicht in de gegevens van de inlening, de manurenadministratie en de betalingen;
- het BSN van de ingeleende werknemer is bij u bekend;
- u heeft een factuur van de uitlener die voldoet aan de wettelijke eisen;
- op de factuur staat het nummer of het kenmerk van de overeenkomst, het tijdvak of de tijdvakken én de omschrijving of het kenmerk van het werk.
Foutje, bedankt!
Dat bovenstaande voorwaarden nauw luisteren en daadwerkelijk van belang zijn, merkte onlangs nog een collega van u. Deze was aansprakelijk gesteld voor de te betalen belasting van een bedrijf waarbij hij enkele medewerkers had ingehuurd.
Niet duidelijk genoeg. Om risico’s uit te sluiten had uw collega een deel van de verschuldigde bedragen keurig op een g-rekening gestort, maar daarbij slechts het BSN van het bedrijf vermeld plus de opmerking ‘bet. reg.’ Hierdoor was niet duidelijk met welke factuur de betaling verband hield en had de fiscus het bedrag op de oudst openstaande aanslag van het bedrijf afgeboekt.
Rechter onverbiddelijk. Vervolgens werd uw collega aansprakelijk gesteld voor enkele daarna nog openstaande vorderingen van de fiscus op hetzelfde bedrijf.
De zaak kwam voor de rechter, maar deze was van mening dat de fiscus hiermee conform de wettelijke voorschriften handelde, waarna uw collega nogmaals in de buidel moest tasten, 29.01.2014 ( RBDHA:2014:566 ).
Depotstelsel uitgesteld
Nieuwe wetgeving? Er zijn al jaren plannen om de g-rekening te vervangen door een depotstelsel. Het depotstelsel zou per 1 juli 2014 gefaseerd worden ingevoerd, maar onlangs is bekend gemaakt dat deze datum niet haalbaar is. Het Ministerie van Financiën heeft de banken daarom gevraagd de g-rekeningen langer te ondersteunen. Men gaat de invoering van het depotstelsel nader bekijken. Daarbij worden de belangen van banken en het bedrijfsleven die nu gebruikmaken van de g-rekening, meegenomen.